Składniki
- około 2,5 - 3 litra wywaru drobiowego,lub warzywnego
- 2 sztuki liść laurowy
- 3-4 ziarna ziele angielskie
- 2 1/2 łyżki oleju kokosowego ,lub innego
- 1 średnie cebula
- śmietanka
- jajka
- duży pęczek szczawiu świeżego
- 6-8 sztuk liście szałwii
- kawałek boczku,kiełbasy
Wykonanie
Umyć
,osuszyć ,pokroić szczaw. Cebulę obrać i pokroić w kostkę .
Olej rozgrzać,podsmażyć cebulę i szczaw. Do wywaru dodać szczaw
i cebulę ,razem zagotować około 15 minut.
Dodać
parę liści szałwii ( nadaje lekki orzeźwiający, ciekawy smak zupie).
Wziąć
część zupy do miseczki ,połączyć ze śmietanką ,wymieszać
,dodać do zupy. Ugotować
jajka,obrać ze skorupki . W osobnym rondlu ugotować ziemniaki.
Boczek,kiełbasę pokroić w kostkę ,podsmażyć .Będą do
okraszania ziemniaków. Do talerza nalać zupy ,włożyć jajko
przekrojone na pół. Na osobnym talerzu położyć ugotowane
ziemniaki,okrasić boczkiem podsmażonym. smacznego:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com