zdrowy sok ,czyli ukiszone buraki
Składniki
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki octu jabłkowego ,lub soku z kiszonej kapusty tutaj
- Opcjonalne dodatki smakowe: nasiona gorczycy, nasiona
kolendry, nasiona kopru, laska cynamonu, goździki
Wykonanie
Nakłuć buraki w kilku miejscach, umieścić na blasze i piec w
temperaturze 200 °C do miękkości. Upieczone buraki obrać ze
skórki i pokroić w plastry typu julienne,lub paseczki talarki.
Wodę zagotować ,dodać przyprawy wedle uznania i sól . Mieszać
do rozpuszczenia soli. Wlać solankę na buraki. Buraki powinny być
zanurzony w solance.
Zakręcić słoiki ,przechowywać w temperaturze pokojowej przez
około 3 dni ,a następnie wynieś do piwnicy. ps.sok pić ,buraki wykorzystać do surówki ,lub zupy. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com