czwartek, 22 czerwca 2017

zdrowy sok ,czyli ukiszone buraki






Składniki
  • 6 średnie buraki
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego ,lub soku z kiszonej kapusty  tutaj
  • Opcjonalne dodatki smakowe: nasiona gorczycy, nasiona kolendry, nasiona kopru, laska cynamonu, goździki



Wykonanie

    Umyć i osuszyć buraki.
    Nakłuć buraki w kilku miejscach, umieścić na blasze i piec w temperaturze 200 °C do miękkości. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić w plastry typu julienne,lub paseczki talarki. Wodę zagotować ,dodać przyprawy wedle uznania i sól . Mieszać do rozpuszczenia soli. Wlać solankę na buraki. Buraki powinny być zanurzony w solance.
    Zakręcić słoiki ,przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni ,a następnie wynieś do piwnicy. ps.sok pić ,buraki wykorzystać do surówki ,lub zupy. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com