czwartek, 22 czerwca 2017

sloneczka w musie do deserów i ciast,czyli wspomnienie lata w zimowy czas









Składniki

  •  1,5 kg  morele
  • 1 szklanka cukru
  • 1 litr wody 
  • 6-8 moreli do musu

Wykonanie

Morele umyć osuszyć ,wyjąć pestki. Sześć -osiem moreli zmiksować z cukrem i woda .a następnie zagotować do rozpuszczenia cukru.
Pozostałe surowe morele ,połówki poukładać w słoikach. Całość zaleć musem morelowym. Pasteryzować 6-8 minut. 
W zimne ,jesienne dni przywrócą radość lata swoim kolorem i smakiem zamkniętym w słoiku.

Dzięki dużej ilości potasu regulują ciśnienie krwi i pracę nerek. Zawierają sporo żelaza, wapnia, fosforu, witaminy B, C, PP, błonnika. Poprawiają trawienie, zapobiegają anemii.
 Ale na tym nie koniec ich zalet!
Warto zjeść kilka owoców po treningu, by przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie
Morele są nie tylko bardzo smaczne, ale także sprzyjają zdrowiu i urodzie:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com