ŁACIATE CZEKOLADOWO-SEROWE Składniki:
jajka 5 szt.
mąka 220 g
cukier 180 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 125 ml
woda 125 ml
cukier 100 g
kakao 4 łyżeczki ,ciemne,
ser twarogowy 500 g (mielony, jak do serników)
budyń 1 op. waniliowy
Przygotowanie:
Przepis zaczerpnięty z netu, ale godny polecenia.
Jajka
całe ubijamy z cukrem. Dodajemy olej i wodę i dalej ubijamy. Mąkę,
proszek i kakao mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy
króciutko mikserem na najniższych obrotach. Przelewamy do blachy
wysmarowanej oliwą lub na papier do pieczenia.
Ser miksujemy z
budyniem i cukrem. Kiedy składniki utworzą jednolitą masę przekładamy ją
do woreczka, obcinamy końcówkę i wyciskamy na ciasto pasy w pionie i
poziomie by utworzyły kratkę.
(ja robiłam kulki łyzką do lodów.) )
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok..30-. 40 min (do suchego patyczka).
Polecam ciasto rozpływa się w ustach. SMACZNEGO!!!