Galaretka drobiowa
Galaretka drobiowa
====Składniki====
łapki kurcząt 1 kg zamiast żelatyny
,
woda 2,5-3 litra udka z kurczaka lub 3-4 szt piersi
kurczaka
2
sztuki marchewki,
pietruszka ,
kawałek selera i pora , sól,
pieprz ,
listek laurowy 2 szt ,ziele angielskie 3 szt ,
vegeta do smaku jak ktos chce
------- WYKONANIE; W garnku
zagotować 2,5l wody. Wrzucić lapki,mięso dokładnie wymyte w zimnej
wodzie., warzywa i przyprawy . Gotować na niewielkim ogniu ok 1-2 godz.
aż mięso i warzywa będą miękkie.Gdy wszystko jest juz miękkie
,przecedzamy wywar,odzielając mieso i warzywa od płynu. Gdy wywar jest
mało klarowny przecedzamy go przez gazę zlożoną i zamoczona w zimnej
wodzie...Do czystego wywaru dodajemy rozdrobnione mięso i doprawiamy
solą ,pieprzem.Tak gotową galaretkę przelewamy do butelki ,a po
wystygnięciu -na drugi dzien --dekorujemy prosiaczka.....SMACZNEGO
....przepis i wykonanie moje ,pomysł na świnkę od Bronisławy.Autor: pepin7777