Skladniki * 110 g masla * 110 g jasnego- brazowego cukru * 110 g maki pszennej * pól lyzeczki proszku do pieczenia * pól lyzeczki sody oczyszczonej * 1 lyzka kakao * 2,5 lyzeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku * 2 jajka * 1 lyzka likieru Amaretto ...................WYKONANIE.................. Wszystkie skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Make, proszek, sode, kakao - przesiac, odlozyc na pózniej. W misie miksera utrzec maslo, na puszysta i jasna mase. Dodac cukier i dalej ucierac. Wbijac jajka, jedno po drugim, miksujac do polaczenia sie skladników po kazdym dodaniu. Dodac kawe i utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka. Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac. Piec w temperaturze 180şC przez okolo 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac, wystudzic na kratce. Krem smietankowy: * 300 ml smietany kremówki * 2 lyzki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilia * 3 lyzki kakao ?Cukier puder przesiac. Smietane kremówke ubic, pod koniec ubijania dodajac stopniowo cukier. Babeczki ozdobic kremem smietankowym, wyciskajac go z rekawa cukierniczego z okragla koncówka o szerokosci 1 cm.? Oprószyc kakao. Przechowywac w lodówce. Smacznego :).Zródlo inspiracji - magazyn 'Cupcake Heaven'.
piątek, 22 listopada 2013
Babeczki tiramisu
Skladniki * 110 g masla * 110 g jasnego- brazowego cukru * 110 g maki pszennej * pól lyzeczki proszku do pieczenia * pól lyzeczki sody oczyszczonej * 1 lyzka kakao * 2,5 lyzeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku * 2 jajka * 1 lyzka likieru Amaretto ...................WYKONANIE.................. Wszystkie skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej. Make, proszek, sode, kakao - przesiac, odlozyc na pózniej. W misie miksera utrzec maslo, na puszysta i jasna mase. Dodac cukier i dalej ucierac. Wbijac jajka, jedno po drugim, miksujac do polaczenia sie skladników po kazdym dodaniu. Dodac kawe i utrzec. Do masy maslanej dodac suche skladniki, likier i wymieszac szpatulka. Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Ciasto rozdzielic pomiedzy papilotki, wyrównac. Piec w temperaturze 180şC przez okolo 20 - 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjac, wystudzic na kratce. Krem smietankowy: * 300 ml smietany kremówki * 2 lyzki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilia * 3 lyzki kakao ?Cukier puder przesiac. Smietane kremówke ubic, pod koniec ubijania dodajac stopniowo cukier. Babeczki ozdobic kremem smietankowym, wyciskajac go z rekawa cukierniczego z okragla koncówka o szerokosci 1 cm.? Oprószyc kakao. Przechowywac w lodówce. Smacznego :).Zródlo inspiracji - magazyn 'Cupcake Heaven'.