czwartek, 28 listopada 2013

gulasz wołowy w sosie z granatów


 gulasz wołowy w sosie z granatu


- składniki:

  • chuda wołowina - 500 gramów
  • cebula  - 2 sztuki
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • pieczarki - 150 gramów
  • czerwone wytrawne wino - 100 ml
  • natka pietruszki 
  • olej -do smażenia    ,sól,pieprz przyprawa do gulaszu

 - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Obgotować mięso do miękkości.
Cebulę pokrojoną  smażymy na rozgrzanym oleju w patelni aż zmięknie.
Mięso obgotowane pokrojone  w dużo kostkę , wraz z posiekanym czosnkiem dodajemy na patelnie.
Jak mięso będzie rumiane dodajemy pieczarki pokrojone w cząstki,  i smażymy przez kolejne 5 minut.Teraz wlewamy wino i odparowujemy je o połowę.
W 300ml  wody rozpuszczamy przyprawę do gulaszu i doprowadzamy do wrzenia  mieszając, dodajemy do mięsa i pozostawiamy na wolnym ogniu na 20 minut bez nakrycia..Tak przygotowany gulasz jest kompletny ,ale ,że lubie mieszać smaki ,podaje go z sosem z granatów
Podawać  gulasz posypany posiekaną natką pietruszki i kolorowymi placuszkami.

SOS Z GRANATÓW                                           Składniki:

  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 posiekana cebula
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki  soku z granatów
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki ziaren granatu
  • pieprz ziarnisty
  • 2 łyżki szczypiorku

Do rondelka wlać wino i dodać cebulkę, dusić na wolnym ogniu aż większość płynu wyparuje. Wlać bulion , sok z granatu i gotować przez około 5 minut aż sos się zredukuje o połowę. Dodać miód i gotować aż sos zgęstnieje. Wymieszać z ziarenkami granatu i doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com