gulasz wołowy w sosie z granatu
- składniki:
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obgotować mięso do miękkości.
Cebulę pokrojoną smażymy na rozgrzanym oleju w patelni aż zmięknie.
Mięso obgotowane pokrojone w dużo kostkę , wraz z posiekanym czosnkiem dodajemy na patelnie.
Jak mięso będzie rumiane dodajemy pieczarki pokrojone w cząstki, i smażymy przez kolejne 5 minut.Teraz wlewamy wino i odparowujemy je o połowę.
W 300ml wody rozpuszczamy przyprawę do gulaszu i doprowadzamy do wrzenia mieszając, dodajemy do mięsa i pozostawiamy na wolnym ogniu na 20 minut bez nakrycia..Tak przygotowany gulasz jest kompletny ,ale ,że lubie mieszać smaki ,podaje go z sosem z granatów
Podawać gulasz posypany posiekaną natką pietruszki i kolorowymi placuszkami.
Cebulę pokrojoną smażymy na rozgrzanym oleju w patelni aż zmięknie.
Mięso obgotowane pokrojone w dużo kostkę , wraz z posiekanym czosnkiem dodajemy na patelnie.
Jak mięso będzie rumiane dodajemy pieczarki pokrojone w cząstki, i smażymy przez kolejne 5 minut.Teraz wlewamy wino i odparowujemy je o połowę.
W 300ml wody rozpuszczamy przyprawę do gulaszu i doprowadzamy do wrzenia mieszając, dodajemy do mięsa i pozostawiamy na wolnym ogniu na 20 minut bez nakrycia..Tak przygotowany gulasz jest kompletny ,ale ,że lubie mieszać smaki ,podaje go z sosem z granatów
Podawać gulasz posypany posiekaną natką pietruszki i kolorowymi placuszkami.
- 1/3 szklanki białego wina
- 1 posiekana cebula
- 1/4 szklanki bulionu
- 1/3 szklanki soku z granatów
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki ziaren granatu
- pieprz ziarnisty
- 2 łyżki szczypiorku
Do rondelka wlać wino i
dodać cebulkę, dusić na wolnym ogniu aż większość płynu wyparuje. Wlać
bulion , sok z granatu i gotować przez około 5 minut aż sos
się zredukuje o połowę. Dodać miód i gotować aż sos zgęstnieje.
Wymieszać z ziarenkami granatu i doprawić świeżo zmielonym czarnym
pieprzem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com