Google+ Followers

Chleb pszenno -żytni

gdzieś z internetu,nie pamietam gdzie .........      ..Chleb pszenno -żytni        2i1/4 szklanki mąki pszennej         1i1/3 szklanki mąki żytniej razowej,         opakowanie drożdży instant (lub2,5 dag świeżych ,kilka łyżek oliwy1 łyżeczka soli    1i1/4 szklanki wody.    1i1/2 szklanki mąki pszennej       Mąke pszenną    wymieszac z mąka zytnią ,solą i drożdżami instant,dodać ciepłą wodę ,oliwę i wyrabia ,aż ciasto będzie odchodziło od ręki.     Odstawić do wyrośnięcia.                Powtórnie wyrobić dodając resztę mąki pszennej ,podzielic na dwie części i uformować dwa podłużne chlebki.        Piec na pergaminie około 20-25 minut w temperaturze 225stopni C.----Studzic na kratce.moje są z podwójnej porcji.Smacznego!!!.