piątek, 22 listopada 2013

Chleb pszenno -żytni

gdzieś z internetu,nie pamietam gdzie .........      .
.Chleb pszenno -żytni
  •       
  •  2i1/4 szklanki mąki pszennej      
  •    1i1/3 szklanki mąki żytniej razowej,      
  •    opakowanie drożdży instant (lub2,5 dag świeżych ,
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka soli   
  •  1i1/4 szklanki wody.   
  •  1i1/2 szklanki mąki pszennej   


    Mąke pszenną    wymieszac z mąka zytnią ,solą i drożdżami instant,dodać ciepłą wodę ,oliwę i wyrabia ,aż ciasto będzie odchodziło od ręki.     Odstawić do wyrośnięcia.                Powtórnie wyrobić dodając resztę mąki pszennej ,podzielic na dwie części i uformować dwa podłużne chlebki.        Piec na pergaminie około 20-25 minut w temperaturze 225stopni C.----Studzic na kratce.moje są z podwójnej porcji.Smacznego!!!.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...