.Chleb pszenno -żytni
- 2i1/4 szklanki mąki pszennej
- 1i1/3 szklanki mąki żytniej razowej,
- opakowanie drożdży instant (lub2,5 dag świeżych ,
- kilka łyżek oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1i1/4 szklanki wody.
- 1i1/2 szklanki mąki pszennej
Mąke pszenną wymieszac z mąka zytnią ,solą i drożdżami instant,dodać ciepłą wodę ,oliwę i wyrabia ,aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Powtórnie wyrobić dodając resztę mąki pszennej ,podzielic na dwie części i uformować dwa podłużne chlebki. Piec na pergaminie około 20-25 minut w temperaturze 225stopni C.----Studzic na kratce.moje są z podwójnej porcji.Smacznego!!!.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com