Chleb wieloziarnisty
,dziękuje ,chlebek jest pysznyyyyyyyyyy!!!Chleb wieloziarnisty
Składniki:Namaczanka:
- 28 g płatków owsianych
- 28 g ziaren słonecznika
- 28 g nasion dyni
- 28 g siemienia lnianego
- 28 g sezamu
- 175 g wody
Ciasto właściwe:
- 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji
- 350 g wody
- 5 g drożdży instant
- 680 g mąki chlebowej
- 10 g soli morskiej
- namaczanka
Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania.
Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując foremkę z wodą).
Pod koniec pieczenia można ostrożnie wyjąć chleb z foremki aby spód dobrze się dopiekł (chleb jest upieczony jak pukając w jego spód wydaje głuchy odgłos) Wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w środku na 10 minut.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com