Google+ Followers

Chleb wieloziarnisty

             Chleb wieloziarnisty

,dziękuje ,chlebek jest pysznyyyyyyyyyy!!!

Chleb wieloziarnisty

Składniki:
Namaczanka:
  • 28 g płatków owsianych
  • 28 g ziaren słonecznika
  • 28 g nasion dyni
  • 28 g siemienia lnianego
  • 28 g sezamu
  • 175 g wody
Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin.
Ciasto właściwe:
  • 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji
  • 350 g wody
  • 5 g drożdży instant
  • 680 g mąki chlebowej
  • 10 g soli morskiej
  • namaczanka
Zalać zakwas wodą. Wymieszać a następnie dodać drożdże, mąkę, namaczankę i sól. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Przykryć i odstawić na 10 minut. Następnie wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny).

Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi wodą, wierzch obsypać mąką. Przykryć czystą ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrastania.
 
Naciąć bochenek przed włożeniem do piekarnika. Piecz w temperaturze 230ºC przez 15 minut z parą (czyli małą foremką z wrzącą wodą umieszczoną na spodzie piekarnika) a następnie 20 minut bez pary (wyjmując foremkę z wodą).
Pod koniec pieczenia można ostrożnie wyjąć chleb z foremki aby spód dobrze się dopiekł (chleb jest upieczony jak pukając w jego spód wydaje głuchy odgłos) Wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w środku na 10 minut.
Smacznego :)