WIECZOREM---3/4szkl. mąki pszennej 550-u mnie grahamka, 1/3 szkl. żytniej mąki,2/3 szkl.wody,5 łyżek zakwasu.Wszystko wymieszać ,zawinąć szczelnie w folię i zostawić na całą noc w ciepłym miejscu.
RANO...2 szkl.mąki 1/2 szkl.wody ,30g slonecznika uprażonego wcześniej,30g.siemienia lnianego,1 łyżka oliwy,1 lyżeczka soli...
.WYKONANIE; Do zaczynu dodac rano resztę składników.Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Po 1godz. przełożyć do keskówki i ponownie zostawic do wyrośnięcia.W chwili ,gdy podwoi swą objętość wstawić do nagrzanego piekarnika na 220 stopni i piec 20minut,następnie zmniejszyć na 190 stopni i piec około 20 minut.to zależy od piekarnika ,jak szybko sie nagrzewa .SMACZNEGO!!! przepis dostałam od Eli ,której dziekuje za niego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com