Składniki
- 300g maki pszennej
 - 175g masła,lub margaryny
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 150 g cukru
 - 125g orzechów
 - 1 białko - z 1 jajka
 
Wykonanie
cukrem,masłem,mąką
z proszkiem do pieczenia
 Zmielić
orzechy ,lub posiekać na drobne kawałki. Połączyć je z
cukrem,masłem,mąka z proszkiem do pieczenia ,oraz jednym białkiem.
Zagnieść ciasto,zawinąć w folię 
i
włożyć do lodówki na około 40-60 minut. Wyjąć z lodówki
,formować małe kulki ,
układać
na blaszkę (zachowując odstępy,) wyłożoną pergaminem i
spłaszczyć widelcem ,każde ciasteczko. 
Piec
w nagrzanym piekarniku do 200
°C
przez około 15 minut
pierwszą blaszkę ,następne około 8-10 minut(piekarnik dobrze
nagrzany ,więc szybciej się pieką ).
Pyszne,orzechowe
naraz do buzi.....
Forma
/ blacha marki Pyrex. Produkt
wykonany ze stali węglowej, pokryty powłoką  non-stick, która
jest wyjątkowo trwałym materiałem, zapobiega przywieraniu ciasta i
równomiernie rozprowadza ciepło.
Blacha
posiada wygodne uchwyty umożliwiające pewne trzymanie formy podczas
wyciągania z piekarnika. Formę można używać w piekarniku do
temperatury 230°C. 
Gwarancja
5 lat,więc warto kupić taką blaszkę ,polecam,sama używam. Ja
swoje kupiłam na allegro.
Przed pierwszym użyciem należy umyć formę w ciepłej wodzie z dodatkiem detergentu.
Przed
każdym użyciem należy ją lekko natłuścić. W celu przedłużenia
trwałości produktu nie należy jej czyścić druciakami i
szorstkimi gąbkami, nie należy używać metalowych i ostrych
narzędzi.



Ja szukam takiej zupełnie płaskiej blachy, tylko z lekko podniesionymi brzegami. I też z powierzchnią non-stick....
OdpowiedzUsuńNa allegro swoja kupilam od razu wzielam trzy aby nieprzekladac ciasta z blaszki
Usuńwkleiłam fotke blaszki jaką mam ,chyba o taka Ci chodziło we komentarzach
Usuń