Domowy sos pomidorowy jest lepszy i na pewno zdrowszy..,Sos pomidorowy ma miejsce w kuchniach całego świata. . Bez sosu pomidorowy nie ma spaghetti czy pizzy ,Czerwony sos również ma niezbędne składniki odżywcze. Filiżanka sos pomidorowy zawiera jedną czwartą zalecanego dziennego spożycia witaminy A i spełnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C..Pomidory są również naturalnie bogate w likopen przeciwutleniaczy
Składniki potrzebne:
- 2,5 kg świeżych pomidorów, obranych ze skorki (zrobić nożykiem na górze pomidora małe "x" i wrzucić do wrzącej wody na 10 sekund a następnie do wody lodowej. Skóra będzie łatwo schodzić)
- 1 marchew (1/2 należy zetrzec i dodać do sosu, a druga połowę dodajemy na 20-30 minut przed końcem gotowania, a następnie usuwa się)
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę
- 8 ząbków czosnku (lub więcej do smaku), drobno posiekanego
- ⅓ szklanki świeżych liści bazylii, drobno posiekane
- 1 gałązka świeżych liści tymianku (lub ½ łyżeczki suszonych)
- 1 gałązka świeżego oregano z (lub 1 łyżeczka suszonego oregano)
- 2 liście laurowe (usunąć po zakończeniu)
- 2 gałązki pietruszki (lub 1 łyżeczka suszonych)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli morskiej
Wskazówki:
W
dużym garnku ,najlepiej z grubym dnem ,rozgrzac oliwę .Dodać
pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i marchewkę startą. Podsmażyć
okolo 6-8 minut, aż cebula się zrobi szklista Dodac zmiksowane ,lub
drobno pokrojone pomidory , posiekane liście bazylii, oregano,
tymianek, pietruszka i liście laurowe sól morska.
Dusić
na małym ogniu przez 2-3 godziny, aż zacznie gęstnieć.Dodać
kawałek marchewki na ostatnie 30 minut
do wchłonięcia kwasowości pomidorów. Usunąć
gałązki ziół ,liście laurowe i kawałek marchewki.Pasteryzujemy
10-12 minut jeśli chcemy na dluższy czas zatrzymać lato w
sloiczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com