czwartek, 15 grudnia 2016

herbatniki ziemniaczane Bezglutenowe ciastka




Składniki
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka słodkie ziemniaki puree (1 duży słodki ziemniak)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki soku pomarańczowym
  • 1 jajko
  • ¾ filiżanki maślanki
  • 5 łyżek masła zimnego
Wykonanie


    Słodki ziemniak upiec, aż całkowicie będzie miękki. (30-50 minut) ,pozostawić do ostygnięcia. Zrobić puree z ziemniaka i wymieszać z cynamonem, syropem klonowym, sokiem pomarańczowym. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól,połączyć z zimnym masłem. Do mieszanki puree ziemniaczane dodać maślankę i jajko.
    Teraz połączyć mieszankę ziemniaczaną z mieszanką mączną .
    Blaszkę wyłożyć papierem i nakładać masę łyżką .Piec przez 15-25 minut w zależności jakie duże zrobimy---moje 25 minut pieczone w 180 stopniach C --. Pieczemy ,aż środek ciastka jest suchy .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com