Składniki
- 10-15 ciasteczek do wyłożenia dna i posypania wierzchu (ilość zależna od wielkości)
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 filiżanka bitej śmietany kremówki 36%
- 1 cytryna-sok
- 120g serka (białego twarogu )
- 1 1/2 filiżanki świeżych jagód
- szczypta soli
- dżem wiśniowo- czekoladowy tutaj
Wykonanie
W misce ubić białka ze szczypta soli .Gdy już będą prawie sztywne, dodawać partiami cukier ,nadal ubijając na sztywno. Dodać
śmietanę i kontynuować ubijanie przez kolejne 5 minut. Zmiksowany serek ,wymieszać dokładnie na gładko z sokiem z cytryny..Powstały krem z białek i
śmietanki,wymieszać z serkiem na gładko. Dodać jagody do
masy,wymieszać na niskich obrotach do połączenia składników. Na dno z ciasteczek wyłożyć masę jagodową , następnie
posypać resztą pokruszonych ciasteczek wierzch ciasta- deseru.
Przykryć folią i zamrozić na trzy godziny lub więcej .W małych
foremkach po godzinie jest już dobre.Podawać z dżemem wiśniowo - czekoladowym...Pycha...Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com