niedziela, 3 lipca 2016

Kremowa uczta z jagód z dżemem wiśniowo- czekoladowym


Składniki

  • 10-15 ciasteczek do wyłożenia dna i posypania wierzchu (ilość zależna od wielkości)
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 filiżanka bitej śmietany kremówki 36%
  • 1 cytryna-sok
  • 120g serka (białego twarogu )
  • 1 1/2 filiżanki świeżych jagód
  • szczypta soli 
  • dżem wiśniowo- czekoladowy tutaj

Wykonanie


       Połowę ciasteczek pokruszyć w dłoniach ,wysypać dno formy ,lub foremek.
W misce ubić białka ze szczypta soli .Gdy już będą prawie sztywne, dodawać partiami cukier ,nadal ubijając na sztywno. Dodać śmietanę i kontynuować ubijanie przez kolejne 5 minut. Zmiksowany serek ,wymieszać dokładnie na gładko  z sokiem z cytryny..Powstały krem z białek i śmietanki,wymieszać z serkiem na gładko. Dodać jagody do masy,wymieszać na niskich obrotach do połączenia składników. Na dno z ciasteczek wyłożyć masę jagodową , następnie posypać resztą pokruszonych ciasteczek wierzch ciasta- deseru. Przykryć folią i zamrozić na trzy godziny lub więcej .W małych foremkach po godzinie jest już dobre.Podawać z dżemem wiśniowo - czekoladowym...Pycha...Smacznego :))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com