piątek, 22 lipca 2016

mus wisniowy dla zdrowia i urody

Składniki
  • 2 kg wiśni bez pestek
  • 1kg cukru
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego


Wykonanie

Umyte i bez pestek wiśnie zasypać cukrem i odstawić na noc. Sok zlać do butelek ,a wiśnie zmiksować .Przetrzeć przez sito,dodać kwasek cytrynowy ,dobrze wymieszać. Napełnić słoiczki i pasteryzować od zagotowania 8-10 minut.

Taki mus nadaje się do ciast z galaretka( mus plus żelatyna i gotowa galaretka) , naleśników ,placków ziemniaczanych (jak u mnie ,bo dziecko lubi ),lub do koktajli :))


Wiśnie posiadają liczne właściwości lecznicze:
  • obniżają poziom cholesterolu;
  • oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii;
  • regulują trawienie;
  • pobudzają wydzielanie soków żołądkowych;
  • poprawiają apetyt;
  • zapobiegają anemii;
  • działają antybakteryjnie i antyseptycznie;
  • obniżają gorączkę;
  • stabilizują pracę serca;
  • chronią przed chorobami układu krążenia;
  • uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych;
  • poprawiają krążenie w naczyniach włosowatych;
  • zapobiegają powstawaniu skrzepów i żylaków;
  • przeciwdziałają obrzękom;
  • korzystnie wpływają na skórę;
  • neutralizują wolne rodniki;
  • zapobiegają powstawaniu nowotworów;
  • mają działanie moczopędne i przeczyszczające;
  • są środkiem odchudzającym.
Badania uczonych z USA udowodniły, że częste jedzenie wiśni może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi i może wpłynąć na zmniejszenie ilość tłuszczu brzusznego. Tego tłuszczu, który jest przyczyną chorób układu sercowo-naczyniowego i bardzo często pojawia się u osób wykonujących pracę siedzącą oraz u mężczyzn.
Obecność w miąższu wiśni kumaryn – szczególnych substancji obniżających krzepliwość krwi– stwarza w tego owocu niezastąpiony komponent  w diecie chorych po zatorze, zawale albo udarze. Przy regularnym jedzeniu wiśni zmniejszają się bóle w klatce piersiowej, wyrównuje pracę serca. Czysta kumaryna ma zapach przypominający wysuszone siano wymieszane z wanilią. W smaku jest piekąca.
Kumaryna dostarczana organizmowi wraz z tłuszczami lub alkoholem lepiej się wchłania i rozchodzi w organizmie. Może dlatego jest tak wielu miłośników wiśniówki, bo kumaryna działa uspokajająco, rozkurczowo na mięśnie gładkie, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo. Uznano, że może być stosowana w leczeniu nerwic wegetatywnych z objawami skurczu (w 100 cm sześciennych miąższu wiśni znajduje się 2-4 mg kumaryny).
Co ciekawe kumaryna hamuje rozwój wszystkich bakterii, wirusów (w tym HIV) oraz grzybów. Działa zabójczo na pierwotniaki i roztocza. Wszyscy, który obawiają się candidozy powinni regularnie jeść wiśnie lub pić sok. Ponieważ kumaryny działają też jak roślinne pestycydy, to wiśnie mogą się rozwijać swobodniej niż inne krzewy i są mniej narażone na ataki pasożytów.
Wiśnia nie traci swoich uzdrawiających właściwości po mrożeniu albo krótkotrwałej obróbce cieplnej. Najlepszym sposobem jej konserwacji jest przygotowanie soku, który po łagodnej pasteryzacji (60-65 st. C) będzie długo dostępnym smakołykiem i lekarstwem.
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/wisnie-skladniki-odzywcze-witaminy-wlasciwosci-zdrowotne-kiedy-moga-zaszkodzic/kfxbm

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com