Składniki
- 2 kg wiśni bez pestek
- 1kg cukru
- 2 łyżki kwasku cytrynowego
Wykonanie
Umyte
i bez pestek wiśnie zasypać cukrem i odstawić na noc. Sok zlać do
butelek ,a wiśnie zmiksować .Przetrzeć
przez sito,dodać kwasek cytrynowy ,dobrze wymieszać. Napełnić
słoiczki i pasteryzować od zagotowania 8-10
minut.
Taki
mus nadaje się do ciast z galaretka( mus plus żelatyna i gotowa galaretka) , naleśników ,placków ziemniaczanych (jak u mnie ,bo dziecko lubi ),lub do koktajli :))
Wiśnie
posiadają liczne właściwości lecznicze:
- obniżają poziom cholesterolu;
- oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów
przemiany materii;
- regulują trawienie;
- pobudzają wydzielanie soków żołądkowych;
- poprawiają apetyt;
- zapobiegają anemii;
- działają antybakteryjnie i antyseptycznie;
- obniżają gorączkę;
- stabilizują pracę serca;
- chronią przed chorobami układu krążenia;
- uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych;
- poprawiają krążenie w naczyniach włosowatych;
- zapobiegają powstawaniu skrzepów i żylaków;
- przeciwdziałają obrzękom;
- korzystnie wpływają na skórę;
- neutralizują wolne rodniki;
- zapobiegają powstawaniu nowotworów;
- mają działanie moczopędne i przeczyszczające;
- są środkiem odchudzającym.
Obecność w miąższu wiśni kumaryn – szczególnych substancji obniżających krzepliwość krwi– stwarza w tego owocu niezastąpiony komponent w diecie chorych po zatorze, zawale albo udarze. Przy regularnym jedzeniu wiśni
zmniejszają się bóle w klatce piersiowej, wyrównuje pracę serca. Czysta
kumaryna ma zapach przypominający wysuszone siano wymieszane z wanilią. W
smaku jest piekąca.
Kumaryna dostarczana organizmowi wraz z tłuszczami
lub alkoholem lepiej się wchłania i rozchodzi w organizmie. Może dlatego
jest tak wielu miłośników wiśniówki, bo kumaryna działa uspokajająco,
rozkurczowo na mięśnie gładkie, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo.
Uznano, że może być stosowana w leczeniu nerwic wegetatywnych z objawami
skurczu (w 100 cm sześciennych miąższu wiśni znajduje się 2-4 mg
kumaryny).
Co ciekawe kumaryna hamuje rozwój wszystkich
bakterii, wirusów (w tym HIV) oraz grzybów. Działa zabójczo na
pierwotniaki i roztocza. Wszyscy, który obawiają się candidozy powinni
regularnie jeść wiśnie lub pić sok. Ponieważ kumaryny działają też jak
roślinne pestycydy, to wiśnie mogą się rozwijać swobodniej niż inne
krzewy i są mniej narażone na ataki pasożytów.
Wiśnia nie traci swoich uzdrawiających właściwości
po mrożeniu albo krótkotrwałej obróbce cieplnej. Najlepszym sposobem jej
konserwacji jest przygotowanie soku, który po łagodnej pasteryzacji
(60-65 st. C) będzie długo dostępnym smakołykiem i lekarstwem.http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/wisnie-skladniki-odzywcze-witaminy-wlasciwosci-zdrowotne-kiedy-moga-zaszkodzic/kfxbm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com