Składniki:
- 2kg wiśni -waga bez pestek
- 1kg cukru
- 1tabliczka dobrej czekolady gorzkiej
- 1/2 szkl. zimnego soku
- 10g pektyny
Umyte i wydrylowane wiśnie zasypać cukrem i pozostawić na noc. Rano odlać 3/4 soku. Resztę wiśni gotować na średnim ogniu .W trakcie gotowania mieszać od czasu do czasu ,aby nie przywarły do dna . Kiedy całość gęstnieje dodać czekoladę i rozpuszczona pektynę w 1/2 szkl. zimnego soku .
Podgrzewać do roztopienia czekolady
.Zdjąć z ognia, całość jest na tyle gorąca, że czekolada się rozpuści, .
Gotowy dżem nakładać do wymytych i wyparzonych słoiczków .Sok zlany do słoiczków.Dżem i sok pasteryzować 8-10 minut od zagotowania :) Smacznego.
ps.....osobiście dodaje sok z 2-3 cytryn,bo u mnie wszyscy cytryny kochają i smak jest dla mnie lepszy,ale to rzecz gustu....
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń