niedziela, 3 lipca 2016

wisnie z czekolada - dzem

Składniki:

  • 2kg wiśni -waga bez pestek
  • 1kg cukru
  • 1tabliczka dobrej czekolady gorzkiej
  • 1/2 szkl. zimnego soku
  • 10g pektyny
Wykonanie


Umyte i wydrylowane wiśnie zasypać cukrem i pozostawić na noc. Rano odlać 3/4 soku. Resztę wiśni gotować na średnim ogniu .W trakcie gotowania mieszać od czasu do czasu ,aby nie przywarły do dna . Kiedy całość gęstnieje dodać czekoladę i rozpuszczona pektynę w 1/2 szkl. zimnego soku .
Podgrzewać do roztopienia czekolady 
.Zdjąć z ognia, całość jest na tyle gorąca, że czekolada się rozpuści, .
Gotowy dżem nakładać do wymytych i wyparzonych słoiczków .Sok zlany do słoiczków.Dżem i sok pasteryzować 8-10 minut od zagotowania :) Smacznego.
ps.....osobiście dodaje sok z 2-3 cytryn,bo u mnie wszyscy cytryny kochają i smak jest dla mnie lepszy,ale to rzecz gustu....




1 komentarz:

777pepin777@gmail.com