• 2 szkl. mleka koziego
• cały obrany melon galia
• 2 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej w małej ilości wody
Kaszę jaglaną najpierw opłukać , potem przelać wrzątkiem i jeszcze raz opłukać zimną wodą. Gotować na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotować ,bez mieszania, aż całkiem wypije wodę
• 1 szklanka winogron
• świeże owoce goji
• proszek malinowy
Wykonanie
Kaszę ugotować i zmiksować z mlekiem kozim ,oraz z winogronami ,melonem. Posypać świeżymi owocami goji i proszkiem malinowym . :))
Mleko
kozie swym składem zbliżone jest właśnie do mleka, jakie wytwarza
organizm kobiety. Jest przez to bardzo dobrze przyswajalne. Od zwykłego
mleka różni się o wiele bogatszym składem. Zawiera więcej wapnia,
fosforu, potasu a także witamin A, B1, B2, PP i C.
Mleko
krowie różni się od koziego przede wszystkim smakiem. Jest słodsze.
Wielu ludzi uważa, że nie odpowiada im smak koziego mleka, jest to
jednak głównie kwestia przyzwyczajenia do smaku mleka krowiego. Mleko
kozy zawiera więcej tłuszczu od krowiego. Organizm człowieka jednak
naturalnie homogenizuje mleko, przez co nie mamy tutaj do czynienia ze
złym cholesterolem, a wręcz przeciwnie, działamy profilaktycznie przeciw
chorobom związanym z sercem i układem krążenia. Mleko kozy ma kolor bardziej kremowy, niż biały. Swoim dzieciom można
podawać je już od 5 miesiąca życia. Może, a nawet powinno być podawane
dzieciom, których dotknęła skaza białkowa. Mleko kozie zawiera małą
dawkę kazeiny i ma też bardzo niewielką zawartość laktozy.
Kasza jaglana jako jedyna wśród kasz jest bezglutenowa, a więc nie uczula oraz łatwo się przyswaja i trawi. Ma właściwości antywirusowe, wysusza nadmiar wydzieliny na błonach śluzowych, jest więc dobrym lekarstwem na katar i kaszel. Poza tym jako jedyna, razem z kaszą gryczaną, ma działanie zasadotwórcze, a więc ma istotne znaczenie w procesie utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie i jest idealnym składnikiem diet zasadowych. Polecana jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek, a także osobom walczącym z nowotworami.:))
Mleko
kozie w wersji nieprzetworzonej jest mlekiem najbardziej bogatym w
wartości odżywcze na świecie! W Polsce nie było nigdy propagowane,
ponieważ hodowcami kóz byli zazwyczaj ludzie biedni. Mleko kozie ma
jednak udowodnione działanie zdrowotne przy takich chorobach jak anemia,
egzema, zapalenie oskrzeli lub płuc, zapalenie wątroby, problemy z
jelitami, żołądkiem i inne. Mleko to zawiera sporo kwasów tłuszczowych
omega-6.
Można
pokusić się również o stwierdzenie, że mleko kozie korzystnie wpływa na
długość życia człowieka. W rejonach, gdzie spożycie tego mleka jest
znacznie wyższe (np. na Bałkanach), ludzie żyją dłużej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com