• 2 szkl. mleka koziego
• cały obrany melon galia
• 2 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej w małej ilości wody
Kaszę jaglaną najpierw opłukać , potem przelać wrzątkiem i jeszcze raz opłukać zimną wodą. Gotować na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotować ,bez mieszania, aż całkiem wypije wodę
• 1 szklanka winogron
• świeże owoce goji
• proszek malinowy
Wykonanie
Kaszę ugotować i zmiksować z mlekiem kozim ,oraz z winogronami ,melonem. Posypać świeżymi owocami goji i proszkiem malinowym . :))
Mleko
 kozie swym składem zbliżone jest właśnie do mleka, jakie wytwarza 
organizm kobiety. Jest przez to bardzo dobrze przyswajalne. Od zwykłego 
mleka różni się o wiele bogatszym składem. Zawiera więcej wapnia, 
fosforu, potasu a także witamin A, B1, B2, PP i C.
Mleko
 krowie różni się od koziego przede wszystkim smakiem. Jest słodsze. 
Wielu ludzi uważa, że nie odpowiada im smak koziego mleka, jest to 
jednak głównie kwestia przyzwyczajenia do smaku mleka krowiego. Mleko 
kozy zawiera więcej tłuszczu od krowiego. Organizm człowieka jednak 
naturalnie homogenizuje mleko, przez co nie mamy tutaj do czynienia ze 
złym cholesterolem, a wręcz przeciwnie, działamy profilaktycznie przeciw
 chorobom związanym z sercem i układem krążenia. Mleko kozy ma kolor bardziej kremowy, niż biały. Swoim dzieciom można 
podawać je już od 5 miesiąca życia. Może, a nawet powinno być podawane 
dzieciom, których dotknęła skaza białkowa. Mleko kozie zawiera małą 
dawkę kazeiny i ma też bardzo niewielką zawartość laktozy.
Kasza jaglana jako jedyna wśród kasz jest bezglutenowa, a więc nie uczula oraz łatwo się przyswaja i trawi. Ma właściwości antywirusowe, wysusza nadmiar wydzieliny na błonach śluzowych, jest więc dobrym lekarstwem na katar i kaszel. Poza tym jako jedyna, razem z kaszą gryczaną, ma działanie zasadotwórcze, a więc ma istotne znaczenie w procesie utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie i jest idealnym składnikiem diet zasadowych. Polecana jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek, a także osobom walczącym z nowotworami.:)) 
Mleko
 kozie w wersji nieprzetworzonej jest mlekiem najbardziej bogatym w 
wartości odżywcze na świecie! W Polsce nie było nigdy propagowane, 
ponieważ hodowcami kóz byli zazwyczaj ludzie biedni. Mleko kozie ma 
jednak udowodnione działanie zdrowotne przy takich chorobach jak anemia,
 egzema, zapalenie oskrzeli lub płuc,  zapalenie wątroby, problemy z 
jelitami, żołądkiem i inne. Mleko to zawiera sporo kwasów tłuszczowych 
omega-6.
Można
 pokusić się również o stwierdzenie, że mleko kozie korzystnie wpływa na
 długość życia człowieka. W rejonach, gdzie spożycie tego mleka jest 
znacznie wyższe (np. na Bałkanach), ludzie żyją dłużej. 



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com