Google+ Followers

Zacznij zdrowo nowy dzień- Koktajl z odkwaszającą i leczniczą kaszą jaglaną

Koktajl z odkwaszającą, odchudzającą i leczniczą kaszą jaglaną.
Czy jesteś fanem kaszy jaglanej? Nowy sposobów stosowania tego składnika? Ten koktajl jest doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. Połączenie tych składników wydobywa najlepsze smak z ,każdego składnika.Zacznij zdrowo nowy dzień.Składniki zmiksuj do jednolitej konsystencji i pij na zdrowie

Składniki
  • 1½ szkl. mleka migdałowego
  • 1½ szklanki wody
  • garść suszonych moreli-- można zastąpić 2 bananami
  • 1½ szkl. kaszy jaglanej ugotowanej w małej ilości wody
    Kaszę jaglaną najpierw opłukać , potem przelać wrzątkiem i jeszcze raz opłukać zimną wodą. Gotować na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotować ,bez mieszania, aż całkiem wypije wodę
  • łyżeczki cynamonu
  • 2 krople ekstraktu waniliowego-niekoniecznie
Wykonanie
Kasza jaglana jako jedyna wśród kasz jest bezglutenowa, a więc nie uczula oraz łatwo się przyswaja i trawi. Ma właściwości antywirusowe, wysusza nadmiar wydzieliny na błonach śluzowych, jest więc dobrym lekarstwem na katar i kaszel. Poza tym jako jedyna, razem z kaszą gryczaną, ma działanie zasadotwórcze, a więc ma istotne znaczenie w procesie utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie i jest idealnym składnikiem diet zasadowych. Polecana jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek, a także osobom walczącym z nowotworami.:))

Przepis na mleko migdałowe z tej strony 

Składniki:

  • 250 g migdałów + 2 szklanki filtrowanej wody do moczenia,
  • 2 litry filtrowanej wody.
Z podanych składników otrzymasz około 1,5 l mleka migdałowego oraz migdałową masę, którą możesz wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, zagęszczenia sosu, dodać do kotletów warzywnych lub pasztetu. Migdały ze względu na neutralny smak mogą być dodawane niemal do wszystkiego.
Wykonanie
1. Migdały zalej wodą i zostaw na noc. Po namoczeniu odcedź na sitku, możesz obrać je ze skórki – łatwo odejdzie.
2. Wrzuć migdały do blendera kielichowego
3. Zmiksuj dokładnie na najwyższych obrotach.
4. Weź dużą miskę, umieść na niej gęste sitko i przecedź powstałą migdałową pulpę dociskając łyżką.
5. Odcedzone mleko przelej do butelki.
6. Pulpę ponownie zblenduj z wodą i powtórz krok 3-5.
Przygotowane w ten sposób mleko migdałowe możesz przechowywać w lodówce około 5 dni. Wspaniale smakuje z płatkami kukurydzianymi lub owsianymi z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców. Możesz z niego zrobić pyszne smoothie, budynie czy kremy do ciast. Mleko migdałowe jest bardzo pożywne. Zastosowań jest mnóstwo a smak i wartości odżywcze tego napoju rekompensują wysiłek włożony w jego przygotowanie.
Smacznego