Koktajl z odkwaszającą,
odchudzającą i leczniczą kaszą jaglaną.
Czy
jesteś fanem kaszy jaglanej? Nowy sposobów stosowania tego
składnika? Ten koktajl jest doskonałym źródłem białka, witamin
i minerałów. Połączenie tych składników wydobywa najlepsze
smak z ,każdego składnika.Zacznij zdrowo nowy dzień.Składniki
zmiksuj do jednolitej konsystencji i pij na zdrowie
Składniki
- 1½ szkl. mleka migdałowego
- 1½ szklanki wody
- garść suszonych moreli-- można zastąpić 2 bananami
- 1½ szkl. kaszy jaglanej ugotowanej w małej ilości wodyKaszę jaglaną najpierw opłukać , potem przelać wrzątkiem i jeszcze raz opłukać zimną wodą. Gotować na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotować ,bez mieszania, aż całkiem wypije wodę
- ⅛ łyżeczki cynamonu
- 2 krople ekstraktu waniliowego-niekoniecznie
Wykonanie
Kasza
jaglana
jako jedyna wśród kasz jest
bezglutenowa,
a więc nie uczula oraz łatwo się przyswaja i trawi. Ma właściwości
antywirusowe, wysusza nadmiar wydzieliny na błonach śluzowych, jest
więc dobrym
lekarstwem na katar i kaszel.
Poza tym jako jedyna, razem z kaszą gryczaną, ma działanie
zasadotwórcze, a więc ma istotne znaczenie w procesie utrzymania
równowagi
kwasowo-zasadowej
w organizmie i jest idealnym składnikiem diet zasadowych. Polecana
jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek, a także
osobom walczącym z nowotworami.:))
Przepis na mleko migdałowe z tej strony
Składniki:
- 2 litry filtrowanej wody.
Wykonanie
1. Migdały zalej wodą i zostaw na noc. Po namoczeniu odcedź na sitku, możesz obrać je ze skórki – łatwo odejdzie.
2. Wrzuć migdały do blendera kielichowego
3. Zmiksuj dokładnie na najwyższych obrotach.
4. Weź dużą miskę, umieść na niej gęste sitko i przecedź powstałą migdałową pulpę dociskając łyżką.
5. Odcedzone mleko przelej do butelki.
6. Pulpę ponownie zblenduj z wodą i powtórz krok 3-5.
Przygotowane w ten sposób mleko migdałowe możesz przechowywać w lodówce około 5 dni. Wspaniale smakuje z płatkami kukurydzianymi lub owsianymi z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców. Możesz z niego zrobić pyszne smoothie, budynie czy kremy do ciast. Mleko migdałowe jest bardzo pożywne. Zastosowań jest mnóstwo a smak i wartości odżywcze tego napoju rekompensują wysiłek włożony w jego przygotowanie.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com