Niewielki słoiczek suszonych pomidorów w zalewie kosztuje kilkanaście złotych. Pod koniec sezonu letniego ceny pomidorów spadają do 1-3 złotych za kilogram. Z jednego kilograma świeżych możemy otrzymać pełen słoiczek pysznych domowych, suszonych pomidorów – nie dość, że spora oszczędność, to wielka satysfakcja, a więc do dzieła!
Składniki- 5 – 6 kg pomidorów
- olej do zalania
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 3 łyżeczki suszonej bazylii
- 3 łyżeczki suszonego tymianku
- 1½ łyżeczki cukru
- 1
ząbek czosnku
na słoik
w dehydratorze
Pomidory umyć i rozkroić na pół wzdłuż. Wyjąć pestki i sok jeśli to konieczne. Dodać 1 gram witamina C. do miski z wodą Zanurzyć pomidory w tej wodzie przez około 2-3minuty- to pomaga zachować kolor Wyjąć z wody ,odsączyć ,ułożyć na tackach dehydratora. Włączyć funkcję suszenia automatyczną lub Infra-Red. Po około 12-16 godzinach gotowe do spożycia
Gotowe można przełożyć do
słoiczków ,dosypać zioła i zalać gorącym olejem w
temp.100stopni.:))
w
piekarniku
Pomidory umyć i rozkroić na
pół wzdłuż. Wyjąć pestki i sok jeśli to konieczne. Rozgrzać
piekarnik do temp 60-70 stopni z termoobiegiem lub 70-80 bez termo
obiegu. Ułożyć na blaszce, i …. czekać. Co jakiś czas zajrzeć
i wyjąć gotowe sztuki.Suszyć przy uchylonych drzwiczkach.
Wekujemy
w oliwie. Do wyparzonych słoiczków wrzucamy garść
pomidorów,zioła i pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy oliwą z
oliwek z co najmniej 1 cm zapasem (pomidorki wchłoną część
zalewy). Stawiamy do góry dnem ,(same się zawekują gorącym
olejem:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com