Google+ Followers

pomidory z dehydratora i piekarnika

Niewielki słoiczek suszonych pomidorów w zalewie kosztuje kilkanaście złotych. Pod koniec sezonu letniego ceny pomidorów spadają do 1-3 złotych za kilogram. Z jednego kilograma świeżych możemy otrzymać pełen słoiczek pysznych domowych, suszonych pomidorów – nie dość, że spora oszczędność, to wielka satysfakcja, a więc do dzieła!

Składniki
  • 5 – 6 kg pomidorów
  • olej do zalania
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku na słoik
Wykonanie



w dehydratorze
Pomidory umyć i rozkroić na pół wzdłuż. Wyjąć pestki i sok jeśli to konieczne. Dodać 1 gram witamina C. do miski z wodą Zanurzyć pomidory w tej wodzie przez około 2-3minuty- to pomaga zachować kolor Wyjąć z wody ,odsączyć ,ułożyć na tackach dehydratora. Włączyć funkcję suszenia automatyczną lub Infra-Red. Po około 12-16 godzinach gotowe do spożycia
Gotowe można przełożyć do słoiczków ,dosypać zioła i zalać gorącym olejem w temp.100stopni.:))
w piekarniku
Pomidory umyć i rozkroić na pół wzdłuż. Wyjąć pestki i sok jeśli to konieczne. Rozgrzać piekarnik do temp 60-70 stopni z termoobiegiem lub 70-80 bez termo obiegu. Ułożyć na blaszce, i …. czekać. Co jakiś czas zajrzeć i wyjąć gotowe sztuki.Suszyć przy uchylonych drzwiczkach.
Wekujemy w oliwie. Do wyparzonych słoiczków wrzucamy garść pomidorów,zioła i pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy oliwą z oliwek z co najmniej 1 cm zapasem (pomidorki wchłoną część zalewy). Stawiamy do góry dnem ,(same się zawekują gorącym olejem:))