środa, 31 sierpnia 2016

śniadanie z ukrytą marchewką

Składniki
  • 2 szkl.ugotowanych płatków owsianych
  • 1 szkl. startej marchewki
  • 1 duży jogurt
  • pół puszki ananasa
  • 1 limonka
  • kulki pokruszone  tutaj
Wykonanie
ugotowane płatki zmiksować z jogurtem ,starta marchewka ,limonką i ananasem .Podawać z pokruszonymi kulkami .

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

zdrowe kulki do jogurtu i na przegryzkę



Składniki
  • 1½ szkl. płatków owsianych
  • 1½ szkl. ziarna orkiszu zblendowane
  • 2-3 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • ½ szkl. otrębów pszennych
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego
  • 3-4 łyżki owocu goji
  • 2-3 łyżki daktyli posiekanych
  • 2 -3 łyżki moreli posiekanych

Wykonanie

Na rozgrzanej patelni rozpuścić miód, dodać olej, wymieszać .Gdy mieszanka nabiera złotego koloru ,dodać płatki ,sól,i smażyć około 6 minut. Mieszać do momentu uzyskania złotego koloru W połowie smażenia dodać resztę składników. Wysypać na papier i lekko ostudzić .Następnie formować zdrowe kulki. :))


suszony kurczak na przekąske ,drugie śniadanie

Składniki
  • 450 g kurczaka ( u mnie uda kurczaka)
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Wykonanie
    Pokroić na cienkie plastry mięso. Wymieszać sos sojowy, brązowy cukier, czosnek i imbir.
    Namoczyć plastry kurczaka w marynacie .Przykryć szczelnie i marynować w lodówce około 2-3 godzin . Odwodnić w dehydratorze w temperaturze 52 stopnie C przez 2-3godziny lub do sucha .

niedziela, 28 sierpnia 2016

pomidory z dehydratora i piekarnika

Niewielki słoiczek suszonych pomidorów w zalewie kosztuje kilkanaście złotych. Pod koniec sezonu letniego ceny pomidorów spadają do 1-3 złotych za kilogram. Z jednego kilograma świeżych możemy otrzymać pełen słoiczek pysznych domowych, suszonych pomidorów – nie dość, że spora oszczędność, to wielka satysfakcja, a więc do dzieła!

Składniki
  • 5 – 6 kg pomidorów
  • olej do zalania
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1½ łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku na słoik
Wykonanie



w dehydratorze
Pomidory umyć i rozkroić na pół wzdłuż. Wyjąć pestki i sok jeśli to konieczne. Dodać 1 gram witamina C. do miski z wodą Zanurzyć pomidory w tej wodzie przez około 2-3minuty- to pomaga zachować kolor Wyjąć z wody ,odsączyć ,ułożyć na tackach dehydratora. Włączyć funkcję suszenia automatyczną lub Infra-Red. Po około 12-16 godzinach gotowe do spożycia
Gotowe można przełożyć do słoiczków ,dosypać zioła i zalać gorącym olejem w temp.100stopni.:))
w piekarniku
Pomidory umyć i rozkroić na pół wzdłuż. Wyjąć pestki i sok jeśli to konieczne. Rozgrzać piekarnik do temp 60-70 stopni z termoobiegiem lub 70-80 bez termo obiegu. Ułożyć na blaszce, i …. czekać. Co jakiś czas zajrzeć i wyjąć gotowe sztuki.Suszyć przy uchylonych drzwiczkach.
Wekujemy w oliwie. Do wyparzonych słoiczków wrzucamy garść pomidorów,zioła i pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy oliwą z oliwek z co najmniej 1 cm zapasem (pomidorki wchłoną część zalewy). Stawiamy do góry dnem ,(same się zawekują gorącym olejem:))

kozie mleko z kaszą jaglana


Składniki
•    2 szkl. mleka koziego
•    cały obrany melon  galia
•    2 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej w małej ilości wody
Kaszę jaglaną najpierw opłukać , potem przelać wrzątkiem i jeszcze raz opłukać zimną wodą. Gotować na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotować ,bez mieszania, aż całkiem wypije wodę
•    1 szklanka winogron
•    świeże owoce goji
•    proszek malinowy

Wykonanie
 Kaszę ugotować i zmiksować z mlekiem kozim ,oraz z winogronami ,melonem. Posypać świeżymi owocami goji i proszkiem malinowym . :))


Mleko kozie swym składem zbliżone jest właśnie do mleka, jakie wytwarza organizm kobiety. Jest przez to bardzo dobrze przyswajalne. Od zwykłego mleka różni się o wiele bogatszym składem. Zawiera więcej wapnia, fosforu, potasu a także witamin A, B1, B2, PP i C.
Mleko krowie różni się od koziego przede wszystkim smakiem. Jest słodsze. Wielu ludzi uważa, że nie odpowiada im smak koziego mleka, jest to jednak głównie kwestia przyzwyczajenia do smaku mleka krowiego. Mleko kozy zawiera więcej tłuszczu od krowiego. Organizm człowieka jednak naturalnie homogenizuje mleko, przez co nie mamy tutaj do czynienia ze złym cholesterolem, a wręcz przeciwnie, działamy profilaktycznie przeciw chorobom związanym z sercem i układem krążenia. Mleko kozy ma kolor bardziej kremowy, niż biały. Swoim dzieciom można podawać je już od 5 miesiąca życia. Może, a nawet powinno być podawane dzieciom, których dotknęła skaza białkowa. Mleko kozie zawiera małą dawkę kazeiny i ma też bardzo niewielką zawartość laktozy.
Mleko kozie w wersji nieprzetworzonej jest mlekiem najbardziej bogatym w wartości odżywcze na świecie! W Polsce nie było nigdy propagowane, ponieważ hodowcami kóz byli zazwyczaj ludzie biedni. Mleko kozie ma jednak udowodnione działanie zdrowotne przy takich chorobach jak anemia, egzema, zapalenie oskrzeli lub płuc, zapalenie wątroby, problemy z jelitami, żołądkiem i inne. Mleko to zawiera sporo kwasów tłuszczowych omega-6.
Można pokusić się również o stwierdzenie, że mleko kozie korzystnie wpływa na długość życia człowieka. W rejonach, gdzie spożycie tego mleka jest znacznie wyższe (np. na Bałkanach), ludzie żyją dłużej.
Kasza jaglana jako jedyna wśród kasz jest bezglutenowa, a więc nie uczula oraz łatwo się przyswaja i trawi. Ma właściwości antywirusowe, wysusza nadmiar wydzieliny na błonach śluzowych, jest więc dobrym lekarstwem na katar i kaszel. Poza tym jako jedyna, razem z kaszą gryczaną, ma działanie zasadotwórcze, a więc ma istotne znaczenie w procesie utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie i jest idealnym składnikiem diet zasadowych. Polecana jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek, a także osobom walczącym z nowotworami.:))

sobota, 27 sierpnia 2016

sałatka na obiad

sałatka , zamiast tradycyjnego obiadu ponieważ spożycie białka jest wysokie, wniesione przez kurczaka i czerwonej fasoli. Dobre tłuszcze z awokado, węglowodany, głównie w kukurydzy. 
Składnik
    • 2 piersi z kurczaka
    • 2 awokado
    • 10-15 pomidorki koktajlowe
    • 1 mała puszka kukurydzy
    • 1 mała czerwona fasola box
    • sałata,do wyboru według własnego smaku
    • sok z cytryny (aby zapobiec utlenianiu awokado)
    • oliwa z oliwek
    • tandoori
    • sól i pieprz




  • Wykonanie

    Rozgrzać patelnie skropioną oliwą z oliwek i smażyć na brązowo umyte I osuszone,piersi kurczaka. Posypać przyprawami do smaku ,solą i pieprzem. Gotowego kurczaka pokroić w paski. Gdy kurczak jest gotowy, wymyć i osuszyć sałatkę przed umieszczeniem jej w misce. Przepłukać kukurydzę i fasolę wodą i odsączyć z wody przed dodaniem do miski. Umyć, wysuszyć i pokroić pomidory na ćwiartki, dodać je do sałatki.Przeciąć awokado na pół, usunąć pestkę i wyjąć delikatnie miąższ łyżką. Pokroić awokado w paski i pokropić sokiem z cytryny, aby zapobiec ich zaciemnieniu, dodać do sałatki ,a na wierzch plastry kurczaka gdy lekko stygną . Doprawić sosem winegret ,lub sosem jogurtowym.











domowe Tandoori

.


  • 2 łyżki zmielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2łyżeczki startej gałka muszkatałowa
  • 1  łyżeczka zmielonej kozieradki
  • 1-2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej chili
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1  łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy zmielić ,przesypać do pojemnika..

sos winegret

Składniki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka mielonego  czosnku
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki oleju z lnianki (rydzowy)
  • pół łyżeczki miodu

Wykonanie

W misce wymieszać musztardę , czosnek, ocet, 1 łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Podczas ubijając, powoli dodawać oliwę .Doprawić miodem.

piątek, 26 sierpnia 2016

zupa wzmacniajaca pełna warzyw i ziół na pobudzeniu układu odpornościowego

zupa pełna  warzyw i ziół na pobudzeniu układu odpornościowego, curry, kurkuma, czosnek itp..

 Składniki

  • 2 słodkie cebule
  • 4 filiżanki brokułów (posiekane)
  • 2 marchewki (obrane i pokrojone w plastry)
  • 1 łodyga selera (posiekane)
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ⅛ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki kolendry
  • ⅛ łyżeczki cynamonu
  • ¾ łyżeczki czosnku w proszku
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki mielonego cebula suszona
  • ½ łyżeczki żółte nasiona gorczycy
  • 4-½ szklanki wody

Wykonanie

    Pokroić cebule na kawałki i zmiksować w blenderze z ½ szklanki wody.
    Wlać mieszankę do garnka i dodać wszystkie pozostałe składniki oraz pozostałe 4 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut z pokrywką.
    Po 15 minutach odlać 2 szklanki zupy i zblęndować Niech zupa ostygnięcia na kilka minut w lodówce. Następnie połączyć obie zupy w garnku.Gotować przez 5 do 10 minut ,do połączenia smaków.:))

wtorek, 23 sierpnia 2016

Zacznij zdrowo nowy dzień- Koktajl z odkwaszającą i leczniczą kaszą jaglaną

Koktajl z odkwaszającą, odchudzającą i leczniczą kaszą jaglaną.
Czy jesteś fanem kaszy jaglanej? Nowy sposobów stosowania tego składnika? Ten koktajl jest doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. Połączenie tych składników wydobywa najlepsze smak z ,każdego składnika.Zacznij zdrowo nowy dzień.Składniki zmiksuj do jednolitej konsystencji i pij na zdrowie

Składniki
  • 1½ szkl. mleka migdałowego
  • 1½ szklanki wody
  • garść suszonych moreli-- można zastąpić 2 bananami
  • 1½ szkl. kaszy jaglanej ugotowanej w małej ilości wody
    Kaszę jaglaną najpierw opłukać , potem przelać wrzątkiem i jeszcze raz opłukać zimną wodą. Gotować na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotować ,bez mieszania, aż całkiem wypije wodę
  • łyżeczki cynamonu
  • 2 krople ekstraktu waniliowego-niekoniecznie
Wykonanie
Kasza jaglana jako jedyna wśród kasz jest bezglutenowa, a więc nie uczula oraz łatwo się przyswaja i trawi. Ma właściwości antywirusowe, wysusza nadmiar wydzieliny na błonach śluzowych, jest więc dobrym lekarstwem na katar i kaszel. Poza tym jako jedyna, razem z kaszą gryczaną, ma działanie zasadotwórcze, a więc ma istotne znaczenie w procesie utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie i jest idealnym składnikiem diet zasadowych. Polecana jest przy chorobach żołądka, trzustki, jelit i nerek, a także osobom walczącym z nowotworami.:))

Przepis na mleko migdałowe z tej strony 

Składniki:

  • 250 g migdałów + 2 szklanki filtrowanej wody do moczenia,
  • 2 litry filtrowanej wody.
Z podanych składników otrzymasz około 1,5 l mleka migdałowego oraz migdałową masę, którą możesz wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, zagęszczenia sosu, dodać do kotletów warzywnych lub pasztetu. Migdały ze względu na neutralny smak mogą być dodawane niemal do wszystkiego.
Wykonanie
1. Migdały zalej wodą i zostaw na noc. Po namoczeniu odcedź na sitku, możesz obrać je ze skórki – łatwo odejdzie.
2. Wrzuć migdały do blendera kielichowego
3. Zmiksuj dokładnie na najwyższych obrotach.
4. Weź dużą miskę, umieść na niej gęste sitko i przecedź powstałą migdałową pulpę dociskając łyżką.
5. Odcedzone mleko przelej do butelki.
6. Pulpę ponownie zblenduj z wodą i powtórz krok 3-5.
Przygotowane w ten sposób mleko migdałowe możesz przechowywać w lodówce około 5 dni. Wspaniale smakuje z płatkami kukurydzianymi lub owsianymi z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców. Możesz z niego zrobić pyszne smoothie, budynie czy kremy do ciast. Mleko migdałowe jest bardzo pożywne. Zastosowań jest mnóstwo a smak i wartości odżywcze tego napoju rekompensują wysiłek włożony w jego przygotowanie.
Smacznego

sobota, 6 sierpnia 2016

Lekka zupa bezglutenowa w 30 minut




Składniki:
  • 2-3 łyżki olej kokosowy
  • 1 kawałek imbiru -
  • 1/2 szt. papryki czerwonej
  • 1-2 łyżeczka curry
  • 800 ml mleko kokosowe
  • 2 szt .cukinia
  • 1/2 szt. brokuł
  • 1 szt. limonki-sok i skórka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry zileonej ,lub natki -
  • 1 - 2 łyżki cukru brzozowego-ksylitol 
     
Wykonanie


Rozgrzać garnek ,dodać olej ,podsmażyć imbir z papryką. Po około 1,5-2 minuty dodać curry w proszku i wlać mleko kokosowe.
Dodać skórkę cytrynową, sos sojowy, ksylitol. Zamieszać. Dodać umyte pokrojone na kawałki,lub w talarki,różyczki warzywa .Gotować 10 minut. Jeśli chcesz warzywa miękkie ,rozgotowane to gotować 5 minut dłużej. Ja wolę chrupiące .Na sam koniec doprawić sokiem z limonki.
Zupę na talerzu posypać kolendrą ,lub natką :)) Pycha