wtorek, 1 września 2015

Makaron z kurczkiem ,szpinakiem i pieczarkami


Składniki
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • szpinak (brykiet) ok. 300-400g
  • vegeta
  • 20 deko pieczarek
  • 1 duża cebula
  • maslo klarowne
  • 400g makaronu domowego ,lub kupnego
  • sól,pieprz do smaku
  • 1,5-2 l rosolu ,lub wywaru warzywnego ,a jak nie ma to wody
  • 100ml kremowki

Wykonanie

Do nagrzanego garnka wkladamy lyżke masla i cebulę pokrojona w piórka.Dusimy 2-3 minuty.Nastepnie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy wszystko razem 3-4 minuty.Pierś kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka- gotujemy ok. 5-6 minut, Doprawiamy vegetą ,lub solą i pieprzem wg uznania..Dodajemy szpinak i makaron surowy .Wlewamy kremówkę i 1,5l rosołu ,lub wywaru warzywny,a jak nie ma to letnia wodę -w razie potrzeby dolewamy reszte--(Płyn nie zakrywa calości makaronu).Zakrywamy garnek i gotujemy ok. 10-12 minut.Po ugotowaniu makaronu wszystko mieszamy.Danie jest gotowe ,gdy makaron jest al dente.Dekorujemy według uznania,u mnie garść ziół-nagietek,tymianek,oregano i hyzop,liście mięty...Bardzo szybki obiad.






MAKARON tutaj

Składniki

  • 4 duże jaja
  • 400g mąki typ 450,lub 650
  • 6-8 gałązek lubczyku drobno zmiksowanego
    Wykonanie
Lubczyk myjemy ,osuszamy i miksujemy na drobną masę.Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopiec z dołkiem w środku. Wbijamy do niego rozbełtane jaja i widelcem, mieszamy mąkę z jajkami.Dodajemy zmiksowany lubczyk. Gdy już wszystko wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypujemy lekko mąką. Na samym początku wyrabiania, ciasto będzie twarde ,ale podczas dłuższego wyrabiania ciasto zrobi się sprężyste i gładkie . Składamy na pół podczas ugniatania, w ten sposób nabierze ono powietrza. Wyrabiamy od 15-20 minut. Gotowe gładkie ciasto wkładamy do woreczka foliowego i odkładamy do odpoczynku na około 30 minut. Po tym czasie ciasto nabierze elastyczności, ponieważ włókna glutenu napęcznieją i się rozprostują. Po 30 minutach ciasto ,dzielimy na 4 części Bierzemy jeden kawałek (resztę ciasta przykrywamy Bardzo ważne, aby ciasto nie obeschło ciasta) i rozwałkowujemy cieniutko na posypanej mąką stolnicy. lub przepuszczamy przez wałkowarke

http://www.youtube.com/watch?v=cayCj2o4v7A                             Rozwałkowane gotowe ciasto zwijamy w rulon.. Zwinięty rulon kroimy na paseczki , jaką kto chce szerokość makaronu. Albo przez wykrojniki do makaronu
Pocięte paski makaronu zwijamy w w gniazda. Gotujemy, w osolonej wodzie 8-10minut.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com