środa, 25 maja 2016

Placki ziemniaczano - rzodkiewkowe



Składniki

  • około 1 kg  ziemniaków
  • liście z pęczka rzodkiewki
  • 1-2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól,pieprz do smaku
  • olej kokosowy do smażenia


Wykonanie

Obrane ziemniaki i cebulę  zetrzeć na tarce o małych otworach . Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Umyte liście rzodkiewki drobniutko posiekać .Ziemniaki wymieszać z liśćmi rzodkiewki ,roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzane były ziemniaki zlać sok ,a powstałą mąkę ziemniaczaną dodać do masy  Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. U mnie podane z sosem jogurtowym z rzodkiewką .

Składniki  sosu
  • 1 jogurt
  • kilka rzodkiewek
  • sol,pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypiorek
Wykonanie .
Umyte rzodkiewki pokroić na kawałki ,posolić ,popieprzyć i odstawić na około 20 minut. Jogurt doprawić cukrem i sokiem .Wszystko razem  wymieszać .:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com