wtorek, 4 sierpnia 2015

cukiniowe ziemniaczki z jajkiem


Składniki

  • 1 1/2 łyżki oliwa z oliwek
  • 2 cebule  czerwone pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej szałwii,lub bazylii
  • 1 duży ząbek czosnku, w plasterkach
  • 1 mały jalapeno
  • 3 cukinie pokrojone w kostke
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1,5 czerwonej  papryki pokrojonej w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 4 duże jajka



Wykonanie
Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę, smażyć mieszając, aż będą miękkie i lekko rumiane, około 6 minut. Dodać bazylie ,lub szałwie, czosnek  jalapenos, i dusić, mieszając, około 30 sekund. Dodać cukinię, octu, 3/4 łyżeczki soli i pieprz świeżo zmielony .Mieszać do połączenia smaków. Przykryć i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zacznie mięknąć, 6 do 8 minut. Odkryć i dodać paprykę i połowę natki pietruszki. Gotować do squasha jest całkowicie miękkie i lekko brązowy, 6 do 8 minut więcej. Zdjąć z ognia.
Wbić jajka.,posypać solą i pieprzem i na średnim ogniu,dusić przykryte ,aż białka się zetną,a żółtka nadal są płynne , około 3 minut.
Posypać pozostałą natką pietruszki i podawać.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com