czwartek, 9 kwietnia 2015

Chleb orkiszowo-owsiany

Składniki na keksówkę:
  •     1 łyżka miodu
  •     1 łyżeczka soli morskiej 
  •     200 ml wody  
  •     300 g mąki orkiszowej
  •     100 g mąki owsianej
  •     300 g zakwasu żytniego


Wykonanie


    Składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia się  Można tez mikserem.Ciasto będzie dość luźne,jak bardzo gęsta śmietana
    Przykrywamy ściereczką  i odstawiamy  do wyrośnięcia na około 1 godzinę.W tym czasie smarujemy keksówkę oliwą i posypujemy otrębami ,lub platkami owsianymi.
    Po 1 godz. przekladamy ciasto do foremki ,wyrównujemy wierzch zmoczoną łyżką i pozostawiamy do ponownego rośnięcia na około 3 godz.(ma być równe z brzegiem formy )    Wyrośnięty chlebek  wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 200 stopiach okolo 50-60 minut.
    Upieczony wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Smacznego;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com