- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 200 ml wody
- 300 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki owsianej
- 300 g zakwasu żytniego
Wykonanie
Składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia się Można tez mikserem.Ciasto będzie dość luźne,jak bardzo gęsta śmietana
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.W tym czasie smarujemy keksówkę oliwą i posypujemy otrębami ,lub platkami owsianymi.
Po 1 godz. przekladamy ciasto do foremki ,wyrównujemy wierzch zmoczoną łyżką i pozostawiamy do ponownego rośnięcia na około 3 godz.(ma być równe z brzegiem formy ) Wyrośnięty chlebek wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 200 stopiach okolo 50-60 minut.
Upieczony wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com