Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia :około 30-35 minut
Składniki
- 3 łyżki oleju lub masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka tymianku, posiekane
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 3 szklanki bulionu mięsnego
- 2 szklanki mleka
- 1 kg ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 25-30 deko szynki, lub boczku pokrojonego w paski,lub kostkę
- 1 szklanka kukurydzy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Plastry szynki,lub boczku
smażymy na rumiano ,bo poslużą jako ozdoba. Rozgrzewamy olej na
patelni, wrzucamy cebulę ,marchew i seler pokrojone w
kostkę.Gotujemy do miękkości około 8-10 minut.
Mieszamy,
czosnek , tymianek i mąką .Gotową mieszankę dokładamy do
duszonych warzyw i mieszając dusimy 3-4 minuty,aż mąka się lekko
zarumieni. Następnie powoli mieszając dodajemy bulion i mleko
,oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.Całość doprowadzamy do
wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż
ziemniaki będą miękkie, około 20-25 minut. Do ugotowanej zupy
,dodajemy kukurydzę i szynkę . Gotujemy jeszcze chwilę
doprawiając solą i pieprzem ,w razie potrzeby. Lekko chrupiącą szynkę dodajemy
przed podaniem zupy .
Nie przepadam za zupami,mam tylko wybrane ,które lubie .Od dziś ta zupa będzie w moim jadlospisie dość częstym gościem.. Smacznego
Nie przepadam za zupami,mam tylko wybrane ,które lubie .Od dziś ta zupa będzie w moim jadlospisie dość częstym gościem.. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com