Google+ Followers

Szynka Ziemniak i kukurydza-zupa


Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia :około 30-35 minut
Składniki
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka tymianku, posiekane
  •  1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 3 szklanki bulionu mięsnego
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kg ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 25-30 deko szynki, lub boczku pokrojonego w paski,lub kostkę
  • 1 szklanka kukurydzy
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
    Plastry szynki,lub boczku smażymy na rumiano ,bo poslużą jako ozdoba. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę ,marchew i seler pokrojone w kostkę.Gotujemy do miękkości około 8-10 minut.
    Mieszamy, czosnek , tymianek i mąką .Gotową mieszankę dokładamy do duszonych warzyw i mieszając dusimy 3-4 minuty,aż mąka się lekko zarumieni. Następnie powoli mieszając dodajemy bulion i mleko ,oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.Całość doprowadzamy do wrzenia.Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 20-25 minut. Do ugotowanej zupy ,dodajemy kukurydzę i szynkę . Gotujemy jeszcze chwilę doprawiając solą i pieprzem ,w razie potrzeby. Lekko chrupiącą szynkę dodajemy przed podaniem zupy .
    Nie przepadam za zupami,mam tylko wybrane ,które lubie .Od dziś ta zupa będzie w moim jadlospisie dość częstym  gościem.. Smacznego