Składniki:
- 500 główek kwiatu mniszka
- 1 litr wody
- 2 cytryn
- 1 kilogram cukru trzcinowego ,lub bialego
- parę
gałązek melisy cytrynowej
Wykonanie
Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, kiedy będą całkowicie rozłożone. Najlepiej zebrać je z ogrodu czy łąki – miejsca oddalonego od drogi i spalin. Rozkładamy je na białych kartkach papieru – aby wszystkie żyjątka z nich uciekły .Kwiaty mlecza wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Następnie garnek odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn oraz cukier.Gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 do 2,5 godziny, co jakiś czas mieszając.Miód sprawdzamy wylewając niewielką ilość na talerz, czekamy chwilkę aż całkowicie ostygnie, wtedy widać, jaką ma gęstość. Powinniśmy dążyć, aby miał taką konsystencję jak prawdziwy miód lub syrop klonowy.Gorący syrop przelewamy do suchych wcześniej pasteryzowanych słoiczków i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy na gazetę, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ostygnięcia.Stosujemy go na przeziębienia (gardło, kaszel), lub jako słodka polewa do ciast, naleśników, lodów czy racuchów.
Migliori fiori di tarassaco scelta alla fine di aprile e metà maggio.
Ingredienti:
1000 teste di dente di leone fiore [circa 1 chilo di fiori con la corona verde, senza gambi]
2 litri di acqua
4-5 limoni
2 kg di zucchero
qualche rametto di melissa Execution
Flowers rottura in una giornata di sole, quando sono completamente estesi. Top raccoglierle dal giardino o prato - un luogo lontano dalla strada e di scarico. Li Stendere su un foglio di carta bianca - che tutte le creature sono fuggiti.
Fiori di tarassaco mettere nel piatto, versare l'acqua fredda e cuocere a fuoco basso per circa. 15-20 min. Poi lasciare per un piatto al giorno in un luogo fresco. Dopo 24 ore, sgocciolare il brodo attraverso un setaccio e aggiungere ad essa con succo di limone e zucchero.
Bollire, scoperto, a fuoco basso per circa. 2 a 2,5 ore periodicamente controllare mieszając.Miód versando una piccola quantità su un piatto, attendere un minuto per raffreddare completamente, poi si vedrà che cosa è la densità. Dobbiamo sforzarci di avere la consistenza come il miele o sciroppo d'acero reale.
Versare lo sciroppo caldo per asciugare vasetti prima pastorizzati e spegnere con attenzione. Lasciare sulla carta, coprire con un asciugamano e lasciare raffreddare.
Lo usiamo per il raffreddore (gola, tosse), per assistere il lavoro dei reni e del fegato, la pulizia della pelle o come condimento dolce per le torte, frittelle, gelato o frittelle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com