Składniki (składniki na 2 bochenki,lub 1 duży )
- 500 ml ciepłej wody
- 2 1/2 łyżeczki drożdży instant
- 1/4 łyżeczki cukru
- 600 g mąki pszennej
- 200g mąki orkiszowej typ 2000
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju, grubo pokrojonych
-
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie
Do miski
wlać 250ml ciepłej wody, dodać drożdże i cukier, odstawić na 5-6 minut.Po tym czasie
dodać mąkę, sól, przecier
pomidorowy, resztę wody i suszone pomidory.Zagnięść ciasto przez około
5 minut, będzie kleiste.Uformować
kulę i zostawić do wyrośnięcia, przykryte wilgotną ściereczką, na około
2 godziny.Po 2 godzinach , ponownie rozgnieść ciasto i wyrabiać przez 1-2minuty.Następnie nadać kształt ciastu i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i
odstawić na około 30 minut. Piec około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni, dobrze wypieczony chleb, pukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.Smacznego:) wiem,że nie wolno kroić gorącego,ale nie mogliśmy sie powstrzymać...Smaczny chleb o ciekawym kolorze, z kawałkami suszonych pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com