Składniki
- 1 duży jogurt grecki ,lub zwykły pełnotłusty jogurt
- 1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnista
- duży pojemnik,miska ,sito,lub gaza podwójnie złożona
u mnie z 1 dużego pojemnika jogurtu greckiego po 24 godzinnym wiszeniu w lodowce.
Jeśli nie masz sitka, , możesz użyć gazy w jego miejsce. Wystarczy głęboką miskę z podwójną warstwą gazy i dwa patyczki od szaszłyków. Wymieszaj sól z jogurtem i wlej mieszankę na sito ,lub podwójnie zlożoną gazę. Pakuneczek umocować na patyczkach Zawiesić pakunek nad miską (lub dzbankiem), upewniając się, że dno gazę jest zawieszone w powietrzu (nie ma to siedzi w cieczy). Można też powiesić serek na drewnianej łyżce.Przechować w lodówce przez co najmniej 24 godziny.Po tym czasie aksamitny serek jest gotowy to jedzenia Dużo płynu wypłynie i jogurt zgęstnieje. Usuń z tkaniny.Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com