czwartek, 9 kwietnia 2015

Labneh czyli serek z jogurtu greckiego


Składniki  
                                                                                                                                         
  • 1 duży jogurt grecki ,lub zwykły pełnotłusty jogurt
  •     1/4 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnista
  •  duży pojemnik,miska ,sito,lub gaza podwójnie złożona
Wykonanie                                                                                                                                                
u mnie z 1 dużego pojemnika jogurtu greckiego po 24 godzinnym wiszeniu w lodowce.
Jeśli nie masz sitka, , możesz użyć gazy w jego miejsce. Wystarczy głęboką miskę z podwójną warstwą gazy i dwa patyczki od szaszłyków. Wymieszaj sól z jogurtem i wlej mieszankę na sito ,lub podwójnie zlożoną gazę. Pakuneczek umocować na patyczkach  Zawiesić pakunek nad miską (lub dzbankiem), upewniając się, że dno gazę jest zawieszone w powietrzu (nie ma to siedzi w cieczy). Można też powiesić serek na drewnianej łyżce.Przechować w lodówce przez co najmniej 24 godziny.Po tym czasie aksamitny serek jest gotowy to jedzenia Dużo płynu wypłynie i jogurt zgęstnieje. Usuń z tkaniny.Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com