wtorek, 7 kwietnia 2015

sernik

Składniki:            na ciasto                                                                                                                                              
  • 300g mąki
  • 1 jajko
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  masa serowa                                                                                                                                    
  • 1-1,2 kg tłustego twarogu
  • 230 g cukru pudru
  • 120 g  masła
  • 8-10 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ekstraktu wanilii 
  •  rodzynki
                                                           Wykonanie                                                                                                                                 Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3. Schłodzić w lodówce 1/3 ciasta ok. 1h. Wylepić dno formy (33x24),większą częścią ciasta-tzn 2/3 ,  po nakłuwać i podpiec w 180-190°C ok. 15 minut. Wystudzić. Ser  zmielić dwu-trzy krotnie. Masło utrzeć z cukrem i wanilią.Do utartej na gładko masy dodawać po jednym żółtku,na przemian z twarogiem.  Miksować po ,każdym dodaniu do dokładnego połączenia . Następnie dodać mąkę ziemniaczana i rodzynki.Ubite białka wymieszać łyżka delikatnie z masą serową,którą wylewamy na podpieczony spód ciasta. Z reszty ciasta można zrobić kratkę ,lub zetrzeć na tarce jarzynowej i wyłożyć na masę serową.Sernik piec 50-60 minut w 165-170° C.Na 15-20 minut  przed końcem pieczenia otworzyć piekarnik i delikatnie nożykiem wokoło odczepić masę serową od boków blaszki .To nam daje ,że sernik jest bardziej równy.Gdy ciasto będzie upieczone  wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na godzinę do przestygnięcia.Wyciągnięty z piekarnika zimny sernik polukrować,posypać pudrem ,lub zostawić goly jak u mnie...pycha....
                                                                                                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...