Składniki:
na ciasto
- 300g mąki
- 1 jajko
- 125 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
masa
serowa
- 1-1,2 kg tłustego twarogu
- 230 g cukru pudru
- 120 g masła
- 8-10 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki ekstraktu wanilii
- rodzynki
Wykonanie
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3.
Schłodzić w lodówce 1/3 ciasta ok. 1h. Wylepić dno formy
(33x24),większą częścią ciasta-tzn 2/3 , po nakłuwać i
podpiec w 180-190°C ok. 15 minut. Wystudzić. Ser zmielić
dwu-trzy krotnie. Masło utrzeć z cukrem i wanilią.Do utartej na
gładko masy dodawać po jednym żółtku,na przemian z twarogiem.
Miksować po ,każdym dodaniu do dokładnego połączenia . Następnie dodać mąkę
ziemniaczana i rodzynki.Ubite białka wymieszać łyżka delikatnie z
masą serową,którą wylewamy na podpieczony spód ciasta. Z reszty
ciasta można zrobić kratkę ,lub zetrzeć na tarce jarzynowej i
wyłożyć na masę serową.Sernik piec 50-60 minut w 165-170° C.Na
15-20 minut przed końcem pieczenia otworzyć piekarnik i
delikatnie nożykiem wokoło odczepić masę serową od boków
blaszki .To nam daje ,że sernik jest bardziej równy.Gdy ciasto
będzie upieczone wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i
zostawić na godzinę do przestygnięcia.Wyciągnięty z piekarnika
zimny sernik polukrować,posypać pudrem ,lub zostawić goly jak u mnie...pycha....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com