Składniki:
- 1 kg mięsa od szynki
- 1/2 kg boczku świeżego
- 1/2 kg fileta z kurczaka
- 1/2 kg golonki z indyka
- 40g peklosoli / można dodać zwykłą sól /
- 25 g żelatyny
- pieprz czarny do smaku
- majeranek 7g
- pieprz ziołowy do smaku
- 1 kopiasta łyżka cukru
- 6 ząbki czosnku roztartych z szczypta soli w moździerzu
- 1 szklanki bardzo zimnej wody
Wykonanie
Mięso od szynki i pierś pokroić w kostkę( ok 1cm). Boczek i golonkę z indyka zmielić maszynką do mięsa( duże oczka). Przesypać solą peklową i odstawić do lodówki na 24 godziny .Na drugi dzień dodać,suchą żelatynę, cukier,majeranek, czosnek pieprz, i dolać zimną wodę. Całość wyrabiać dokładnie rękoma, tak długo aż mięso połączy się z przyprawami, wodą i będzie się kleić. Należy spróbować czy mięso jest dobrze przełożyć do garnka, wlać wodę zimą taką ilość żeby przykryła kiełbasę. Przykryć pokrywką i parzyć w temp 80 stopni 1,5 godziny.Mięsko nie może się gotować tylko ma się parzyć. Po zdjęciu z ognia,wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia..Wędlinka doskonała na zimno,na chleb w towarzystwie chrzanu i ćwikły. Smacznego....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com