Google+ Followers

drobiowo-wieprzowe z szynkowaru


Składniki:
  • 1 kg mięsa od szynki
  • 1/2 kg boczku świeżego
  • 1/2 kg fileta z kurczaka
  • 1/2 kg golonki z indyka
  • 40g peklosoli / można dodać zwykłą sól /
  • 25 g żelatyny
  • pieprz  czarny do smaku
  •  majeranek 7g
  • pieprz ziołowy do smaku
  •  1 kopiasta łyżka cukru
  • 6 ząbki czosnku roztartych z szczypta soli w moździerzu
  • 1 szklanki  bardzo zimnej wody
    

Wykonanie


Mięso od szynki  i pierś  pokroić w kostkę( ok 1cm). Boczek i golonkę z indyka zmielić maszynką do mięsa( duże oczka).  Przesypać solą peklową i odstawić do lodówki na 24 godziny .Na drugi  dzień dodać,suchą żelatynę, cukier,majeranek, czosnek pieprz, i dolać zimną wodę.  Całość wyrabiać dokładnie rękoma, tak długo aż mięso połączy się z przyprawami, wodą i będzie się kleić. Należy spróbować czy mięso jest dobrze przełożyć do garnka, wlać wodę zimą taką ilość żeby przykryła kiełbasę. Przykryć pokrywką i parzyć w temp 80 stopni 1,5 godziny.Mięsko nie może się gotować tylko ma się parzyć. Po zdjęciu z ognia,wyjąć z wody i pozostawić do ostygnięcia..Wędlinka doskonała na zimno,na chleb w towarzystwie chrzanu i ćwikły.  Smacznego....