środa, 15 kwietnia 2015

łosoś w słodko-kwaśnym sosie paprykowym



 
Składniki:
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 ½ łyżki curry w proszku
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ½ łyżki cukru
  • 2 pomidory, posiekane
  •   3 papryki (mix żółty i czerwony), pokroić w plastry 1cm
  • 2 cebule średnie, obrane i pokrojone w 1cm plastry
  •   2 ząbki czosnku, zgnieciony
  • 3 liście laurowe
  • filet z łososia,lub innej ryby, pokroić na cztery części
  • 20g posiekanej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duże jajko rozbełtane
  • 200ml cieplej wody
  • mąka do obtoczenia ryby, 



Wykonanie                                                                                                                                                                                                              Olej rozgrzej na patelni. Dodaj cebulę i nasiona kolendry i gotuj na średnim ogniu przez trzy minuty, często mieszając.Dodaj paprykę, gotuj przez 5-8 minut, a następnie dodaj czosnek,liść laurowy, pomidory i curry. Gotuj przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodaj cukier, ocet, łyżeczkę soli i trochę pieprzu i gotuj przez pięć minut.Na drugiej patelni podgrzej olej .Rybę obtoczyc w mące i rozbełtanym jajku.
Smażymy z obydwu stron przez 1-2  minuty.Rybe dodaj do sosu ,następnie wlej okolo 150-200ml wody .
 Duś rybę w sosie  przez 10-12 minut, aż ryba będzie gotowa,miękka . Podawaj posypaną,,posiekana zieloną  kolendrą.

 Jeden z moich ulubionych przepisów. Podawać z kawałkiem chleba.Smacznego:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...