- 6 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 150 gram maki pszennej
- 60gram maki ziemniaczanej
- szczypta soli
Wykonanie
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Gdy już będa sztywne dodajemy łyżka po łyżce cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku, ubijając tylko do połączenia sie składników.
Wymieszane i przesiane mąki dodać do ubitej piany z żółtkami mieszając szpatułka lub rózgą ).
Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 175 stopniach przez ok. 30-40 min. do suchego patyczka.
Upieczone wyjąć spuscic na podloge z wysokości 50cm i ponownie wstawić do piekarnika , pozostawic do calkowitego ostygniecia przy uchylonych drzwiczkach.
Mus jabłkowy:
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Gdy już będa sztywne dodajemy łyżka po łyżce cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku, ubijając tylko do połączenia sie składników.
Wymieszane i przesiane mąki dodać do ubitej piany z żółtkami mieszając szpatułka lub rózgą ).
Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 175 stopniach przez ok. 30-40 min. do suchego patyczka.
Upieczone wyjąć spuscic na podloge z wysokości 50cm i ponownie wstawić do piekarnika , pozostawic do calkowitego ostygniecia przy uchylonych drzwiczkach.
Mus jabłkowy:
- 1kg obranych jablek pokrojonych w kostke
- 1/2 szkl. wody
- 1 lyzeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki galki muszkatolowej
- trochę soku z cytryny
- 4-5 lyżek cukru trzcinowego
- galaretka cytrynowa ,lub żelatyna
Wykonanie
zagotować, aż jabłka zrobią się miękkie, i na mus
Ponownie rozgrzać mus i dodac galaretkę cytrynową ,lub żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną.( w 1/4 szklanki goracej wody)
Krem śmietankowy
zagotować, aż jabłka zrobią się miękkie, i na mus
Ponownie rozgrzać mus i dodac galaretkę cytrynową ,lub żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną.( w 1/4 szklanki goracej wody)
Krem śmietankowy
- 250 gram serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 3 lyzki cukru pudru
- 1-2 łyżki wanilii
Wykonanie
Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i wanilią
Smietane ubijamy na sztywno, Ubita śmietankę dodajemy do serka ,do połączenia składników
Wykończenie
Ostudzony biszkopt przekroić na pół .Nasączyc herbata z syropem
orzechowym.Na to wyłożyc tężejący mus jabłkowy.Na mus 1/2 kremu
i przykryć drugim blatem.Wierzch smarujemy pozostałym
kremem.Wstawić do lodówki ,aby ciasto stężało i nabrało
stabilnosci.Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i wanilią
Smietane ubijamy na sztywno, Ubita śmietankę dodajemy do serka ,do połączenia składników
Dekoracja według woli ;)
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com