niedziela, 19 kwietnia 2015

tort jabłkowy

Biszkopt:
  • 6 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 150 gram maki pszennej
  • 60gram maki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Wykonanie
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Gdy już będa sztywne dodajemy łyżka po łyżce cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy po 1 żółtku,   ubijając tylko do połączenia sie składników.
Wymieszane i przesiane mąki dodać do ubitej piany z żółtkami   mieszając szpatułka lub rózgą ).
Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 175 stopniach przez ok. 30-40 min. do suchego patyczka.
Upieczone wyjąć  spuscic na podloge z wysokości 50cm i ponownie wstawić do piekarnika , pozostawic do calkowitego ostygniecia przy uchylonych drzwiczkach.

Mus jabłkowy:


  • 1kg obranych jablek pokrojonych w kostke   
  • 1/2 szkl. wody  
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki  kardamonu
  • 1/4 łyżeczki galki muszkatolowej
  • trochę soku z cytryny
  • 4-5 lyżek cukru trzcinowego
  • galaretka cytrynowa ,lub żelatyna
Wykonanie
zagotować, aż jabłka zrobią się miękkie, i  na mus
Ponownie rozgrzać mus i dodac galaretkę cytrynową ,lub żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną.( w 1/4 szklanki goracej wody)
Krem śmietankowy
  • 250 gram serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 lyzki cukru pudru
  • 1-2 łyżki wanilii
Wykonanie
Serek mascarpone utrzeć z  cukrem pudrem i wanilią
Smietane ubijamy na sztywno, Ubita śmietankę dodajemy do serka ,do połączenia składników
Wykończenie                                                                                                                                                                                               Ostudzony biszkopt przekroić na pół .Nasączyc herbata z syropem orzechowym.Na to wyłożyc tężejący mus jabłkowy.Na mus 1/2 kremu i przykryć drugim blatem.Wierzch smarujemy pozostałym kremem.Wstawić do lodówki ,aby ciasto stężało i nabrało stabilnosci.

Dekoracja według woli ;)


Smacznego !!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com