niedziela, 26 kwietnia 2015

Chleb z pomidorami


Składniki (składniki na 2  bochenki,lub 1 duży )
  • 500 ml ciepłej wody
  • 2 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 200g mąki orkiszowej typ 2000
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 6-8 suszonych pomidorów w oleju, grubo pokrojonych
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

Do miski wlać 250ml  ciepłej wody, dodać drożdże i cukier, odstawić na 5-6 minut.Po tym czasie  dodać  mąkę, sól, przecier pomidorowy, resztę wody i suszone pomidory.Zagnięść ciasto przez około 5 minut, będzie kleiste.Uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia, przykryte wilgotną ściereczką, na około 2 godziny.Po 2 godzinach ,  ponownie rozgnieść ciasto i wyrabiać przez 1-2minuty.Następnie nadać kształt ciastu i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i odstawić na około 30 minut. Piec około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni, dobrze wypieczony chleb, pukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.Smacznego:)                                                                   wiem,że nie wolno kroić gorącego,ale nie mogliśmy sie powstrzymać...Smaczny   chleb o ciekawym  kolorze, z kawałkami suszonych pomidorów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com