Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia :około 30-35 minut
Składniki
- 3 łyżki oleju lub masła
 - 1 cebula, pokrojona w kostkę
 - 2 marchewki, pokrojone w kostkę
 - 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
 - 2 ząbki czosnku, posiekane
 - 1 łyżeczka tymianku, posiekane
 - 1/4 szklanki mąki ryżowej
 - 3 szklanki bulionu mięsnego
 - 2 szklanki mleka
 - 1 kg ziemniaki, pokrojone w kostkę
 - 25-30 deko szynki, lub boczku pokrojonego w paski,lub kostkę
 - 1 szklanka kukurydzy
 - sól i pieprz do smaku 
 
 
Wykonanie
Plastry szynki,lub boczku
 smażymy na rumiano ,bo poslużą  jako ozdoba. Rozgrzewamy olej na
 patelni, wrzucamy  cebulę ,marchew i seler pokrojone w
 kostkę.Gotujemy  do miękkości około 8-10 minut. 
 
Mieszamy,
 czosnek , tymianek i mąką .Gotową mieszankę dokładamy do
 duszonych warzyw i mieszając dusimy 3-4 minuty,aż mąka się lekko
  zarumieni. Następnie powoli mieszając dodajemy  bulion i  mleko
 ,oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.Całość doprowadzamy do
 wrzenia.Zmniejszamy  ogień i gotujemy  na wolnym ogniu, aż
 ziemniaki będą miękkie, około 20-25 minut. Do ugotowanej zupy
 ,dodajemy  kukurydzę i szynkę  . Gotujemy jeszcze chwilę
 doprawiając solą i pieprzem ,w razie potrzeby. Lekko  chrupiącą szynkę dodajemy
 przed podaniem zupy .
Nie przepadam za zupami,mam tylko wybrane ,które lubie .Od dziś ta zupa będzie w moim jadlospisie dość częstym gościem.. Smacznego
Nie przepadam za zupami,mam tylko wybrane ,które lubie .Od dziś ta zupa będzie w moim jadlospisie dość częstym gościem.. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com