Google+ Followers

MAKOWIEC

  
                       Ciasto krucho-drożdżowe
                                                   z książki '
W staropolskiej kuchni i przy polskim stole' Maria Lemnis i H. Vitry
                                                                   
                                                                                                                     
Ciasto
                                                                                                                                                                                                             Składniki
  • 40 dkg mąki
  • 2 całe jaja i 1-2
    żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 5 dkg drożdży
  • 15 dkg masła,dodać
                                                                                                                                                                                                          .                                                                                                                                                                                          Wykonanie                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                40 dkg mąki posiekać z 15 dkg masła,dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w 3
    łyżkach śmietany,dodać 2 czubate łyżki cukru pudru,1/3 łyżeczki soli,2 całe jaja i 1-2
    żółtka. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.                                                                                                                                                                                              
                                                                                                     
    Masa makowa:
                                                                                                                                                                  .                                                                                                                                                                                     Składniki
  •  1/2kg-maku                                                                                                                                                   
  • 1 l mleka
  • 10 dkg masła
  • 15 dkg cukru
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3 jajka
  • zawartość środka laski wanilii lub duży cukier waniliowy
  • 10 dkg migdałów rozdrobnionych
  • 10 dkg rodzynek
  • skórka pomarańczowa
  • skórka cytrynowa
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • skórka cytrynowa
  • kieliszek rumu
  • ewentualnie słodka śmietana kremówka
                                                                                                                                                                                                      Wykonanie                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Mak zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia,gotujemy na wolnym ogniu ok.1/2
godziny często mieszając .Po ugotowaniu odstawiamy do następnego dnia
Na drugi dzień dokładnie odsączony mak mielimy trzy razy. W dużym garnku roztapiamy masło i wsypujemy zmielony mak, dodajemy migdały , orzechy i całość smażymy
chwilę Dodajemy miód i przesmażam chwilę,dodajemy wanilie i na końcu rum
Gotowa masę łączymy ze zmielonym makiem dokładnie mieszając
Dodajemy resztę bakalii. Odstawiamy do przestudzenia.
Żółtka ubijamy z połową cukru do białości i mieszamy z masą makową.2 białka
ubijamy wsypując pod koniec ubijania drugą połowę cukru i -też mieszamy z masą
makową. Jeśli zdarzy się że masa będzie zbyt sucha wtedy dolewamy trochę śmietany
kremówki-masa ma być dość gęsta ale smarowna.
                                                                                                                                         .                                                                       Składanie ciasta
Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy ,każdy kawałek na duży prostokąt tak żeby
ciasto było dość cienkie-ok.1/2 cm. Smarujemy lekko
ubitym białkiem i wykładam po 1/3 masy makowej na każdą część zostawiając
wzdłuż 3 boków pas bez masy szerokości ok.3 cm. --mak po wierzchu też smaruje białkiem ,aby nie odstawał od ciasta. Zwijamy makowiec .Zawinięte w papier do pieczenia makowce nakłuwamy cienkim szpikulcem
Wkładam do zimnego piekarnika włączając go na 175 stopni. Pieczemy ok.40-50
minut,aż makowce wyrosną i przypieką się z wierzchu.
Jeszcze ciepłe lukrujemy lukrem z przesianego cukru pudru utartego z sokiem z wyciśniętej cytryny
na gęstą masę.




Pasta Fragile lievito
                                                    dal libro 'La cucina polacca' Maria Lemnis e H. Vitry
                                                                                                                                                                                      

torta
                                                                                                                                                                                                              Ingredienti

     40 once di farina

     2 uova intere e 1-2
     tuorlo

     Sale 1/3 cucchiaino

     2 cucchiai colmi di zucchero semolato

     3 cucchiai di panna

     5 grammi di lievito

     15 grammi di burro, aggiungere
                                                                                                                                                                                                           . Esecuzione di 40 grammi farina 15 once burro tritato, aggiungere 5 grammi di lievito di birra sciolto in 3
     cucchiai di panna, aggiungere 2 cucchiai colmi di zucchero semolato, 1/3 cucchiaino di sale, 2 uova intere e 1-2
     tuorlo. Impastare la pasta. Mettere da parte a salire.

     Peso papavero:
                                                                                                                                                                   . Ingredienti

      1 / 2kg-papavero
     1 litro di latte
     10 grammi di burro
     15 grammi di zucchero
     3/4 di tazza di miele
     3 uova

     il contenuto del contenitore di vaniglia o grande zucchero vaniglia
     10 grammi di mandorle tritate
     10 grammi di uva passa
     scorza
     buccia di limone
     10 grammi di noci

     buccia di limone

     un bicchiere di rum

     crema dolce o pesante

                                                                                                                                                                                                       Esecuzione Mak versare il latte e portare a bollore, cuocere a fuoco basso circa 1/2
.Dopo ore di cottura, mescolando spesso lasciarlo fino al giorno successivo
Il secondo giorno di papavero macinare accuratamente svuotato per tre volte. In una grande pentola, sciogliere il burro e versare a terra semi di papavero, aggiungere le mandorle, noci e tutto friggere
momento, aggiungi il miele e cuocere per un minuto, aggiungere la vaniglia e rum alla fine del
Peso Pronto combinano con i semi di papavero macinati mescolando bene
Aggiungere il resto dei generi alimentari. Lasciate riposare per rinfrescarsi.
Montare i tuorli con metà dello zucchero al bianco e mescolare con una massa di proteine makową.2
frusta montare versare alla fine della seconda metà dello zucchero e mescolare con il terreno -też
papavero. Se accade che il peso sarà troppo asciutta, quindi versare un po 'di panna
crema di massa per essere piuttosto denso ma lubrificante.
                                                                                                                                          . piegare la pasta
L'impasto è diviso in tre parti. Laminati, ogni pezzo del grande rettangolo in modo che
la pasta era molto sottile di circa 1/2 cm. Grease leggermente
proteine e insegnare picchiati 1/3 del peso di papavero per ogni parte lasciando
lungo tre lati del nastro senza peso di circa 3 cm di larghezza. --make lubrifica anche all'inizio della proteina che non si stacca dalla pasta. Avvolgere Opium .Zawinięte in oleata di semi di papavero carta spike perforato l'intestino
Ho messo in un forno freddo girandolo 175 gradi. Cuocere 40-50
minuti fino risorto e cuocere semi di papavero dalla parte superiore.
Ancora caldo velo glassa di zucchero a velo setacciato battuto con il succo di limone spremuto
massa densa.

Sernik--- torta di formaggio

Sernik

Cóż mogę napisać,bardziej wolę makowce ,ale ten Sernik podbił moje serce,jest pyszny
Składniki
Kruche ciasto:
  • 200g mąki
  • 2 żółtka
  • 120g masła
  • 50g cukru pudru
  • Cytryna
  • Sól
Masa serowa:
  • 1kg zmielonego twarogu sernikowego
  • 10 jajek
  • 250g masła
  • 300g cukru
  • 40g płatków migdałowych
  • 3 łyżki mąki
  • Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii
Wykonanie
    Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce. z niej skórkę
    Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową.
    Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
    W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut, i , cały czas ucierając, dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Gotową masę żółtkową mieszamy z serem, mąką i pastą waniliową Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i ponownie całą masę mieszamy.
    Piekarnik nastawiamy na 220 stopni,blachę wykładamy papierem
    Wyjęte ciasto z lodówki wałkujemy do rozmiarów blachy--u mnie 30x30cm .Wylepiamy ciastem blachę i podpiekamy je 10-12 minut..Ubite na sztywna piane białka na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masa serowa .którą wykładamy na podpieczony ciepły spód .Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni
    i pieczemy sernik przez około godzinę. Jeśli wierzch sernika będzie się zbyt mocno przypiekał, przykrywamy go folią aluminiową. Na 15 minut przed końcem pieczenia ,obkrawamy delikatnie sernik ,wokoło od boków formy ,aby był równy ,a nie wklęsły.Boków formy nie smarujemy ,tylko dno wyścielamy papierem do pieczenia
Smacznego!                                                                                                                 torta di formaggio

Quello che posso scrivere, il più preferisco semi di papavero, ma la cheesecake catturato il mio cuore ..

Ingredienti

Pasticceria:

     farina 200g

     2 tuorli d'uovo

     di burro 120g

     Zucchero a velo 50 g

     limone

     sale

La cagliata:

     1 kg di macinato sernikowego cagliata

     10 uova

     di burro 250g

     zucchero 300g

     40g fiocchi di mandorle

     3 cucchiai di farina

     Cucchiaino pasta vaniglia o vaniglia

esecuzione

     Versare acqua bollente sopra il limone e la griglia. dalla buccia

     Unire la farina con lo zucchero, un pizzico di sale e la buccia di limone.

     Quindi aggiungere i pezzi di burro freddo, tuorli e impastare rapidamente la pasta. Avvolto in un sacchetto di plastica e mettere in frigo per almeno 30 minuti.

     A questo punto, separare la proteina tuorlo. Macinare il burro ammorbidito per 3-5 minuti, e, macinando tutto il tempo, aggiungere un uovo e un cucchiaio di zucchero. Tuorlo mescolare la pasta con formaggio, farina e pasta di vaniglia, aggiungere sbiancò alla fine di uva passa, e poi un sacco di mescolare.

     Si imposta il forno a 220 gradi, insegna fogli

     Rimosso dal rotolo frigorifero la pasta al formato del foglio - mi 30x30cm .Wylepiamy torta teglia e cuocere per 10-12 minut..Ubite rigida proteine schiuma rigida, mescolare delicatamente con cagliata .którą podpieczony insegna in fondo la temperatura calda .Zmniejszamy forno a 180 °

     cheesecake e cuocere per circa un'ora. Se la parte superiore del cheesecake sarà troppo tostato, copriamo con un foglio di alluminio. 15 minuti prima della fine della cottura, cheesecake delicatamente obkrawamy, intorno ai lati dello stampo per essere uguali, e non forme wklęsły.Boków non striscio, solo fondo imbottito con carta da forno

Buon appetito!

Makowo jabłkowo orzechowe ---Makowo mela noce


CIASTO
SKŁADNIKI
  • 100 g mielonych migdałów bez skórki 
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g drobnego cukru
  • 150 g suchego maku
  • 8 białek
  • 4 żółtka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           WYKONANIE                                                                                                                                                                                                                         Białka ubijamy  na sztywną pianę,stopniowo dodając  cukier. W momencie kiedy białka będą sztywne i błyszczące ,dodajemy stopniowo cukier .Miksujemy do rozpuszczenia cukru ,dodając kolejno   żółtka. Następnie wsypujemy  migdały,mak i wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut-do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.
     
                                                                                                                                                                                 .                                                                                                                                                                               MASA JABŁKOWA
SKŁADNIKI
  • 1 kg jabłek
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanki soku jabłkowego, lub innego

WYKONANIE
Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć.
Budyń rozmieszać w soku jabłkowym i wlać do usmażonych jabłek, gotować mieszając cały czas aż masa zgęstnieje.
KREM                                                                                                                                                                                                             SKŁADNIKI
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki rumu
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
                                                                                                                                                                                              WYKONANIE                                                                                                                                                                                               Jedna szklankę . mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrami i mąką. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać rum i krótko zmiksować.
Krem wyłożyć na placek z makiem przykryć drugim plackiem  lekko docisnąć.                                                                                                                                                                                                                                                     CIASTO DO ORZECHÓW

SKŁADNIKI


 

  • 3 szklanki mąki
  •   250g margaryny
  •    1 jajo
  •   1 żółtko
  •  2 łyżki śmietany
WYKONANIE
Pokroić nożem margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Zostawić w lodówce na 30 minut.
Podzielić na 3 części rozwałkować każdy placek na wielkość blachy-u mnie 36X23cm.
Upiec w temp 200ºC około 15-20 min. do jasnego zrumienienia, zostawić aby ostygły. - -                                                                                                                                                                                                                                         MASA ORZECHOWA
SKŁADNIKI
    200-300 g orzechów włoskich
    120 g margaryny
    2 łyżki miodu
    100 g cukru

WYKONANIE
Orzechy pokroić. Masło z cukrem i miodem zagotować .Podgrzewać mieszając cały czas aż się połączą, uważać aby nie przywarły do dna.. Gorące nakładać na warstwy ciasta..
1  Dżem śliwkowy                                                                                                                                                                      ŁĄCZENIE od spodu..
  • warstwa ciasta z orzechami
  • warstwa jabłek
  • ciasto z orzechami
  • dżem śliwkowy,
  • ciasto makowe,
  • ,warstwa kremu
  • i ciasto orzechowe na wierzch...
  • BOMBA KALORYCZNA ale Smaczna.... ps.jest ciut zabawy ,ale warto dla smaku i zadowolonych min gości..kto lubi jabłka i mak ten będzie zadowolony..
    ----TORTA

         100g mandorle tritate, sbucciate

         100g cocco disidratato

         Zucchero semolato 100 g

         150 g di papavero secco

         8 proteine
         4 tuorli d'uovo

    Proteine ATTUAZIONE macellati sul rigido, zucchero aggiungendo gradualmente. Una volta che la proteina sarà rigida e lucida, aggiungere gradualmente lo zucchero a sciogliere lo zucchero .Miksujemy aggiungendo i tuorli. Poi versare le mandorle, semi di papavero e cocco. Tutti mescolare delicatamente con un cucchiaio. Scheda imbottita dal forno con carta da forno e versate la massa risultante a lei. Mettete in forno preriscaldato. Cuocere in forno a temperatura. 170 C, circa 16-20 minuti, un bastone a secco. La torta raffreddare.
       

                                                                                                                                                APPLE PESO
    INGREDIENTI

         1 kg di mele

         1 budino cremoso

         ½ tazza di succo di mela, o altro


    ESECUZIONE
    Sbucciare le mele, tagliarle a dadini e soffriggere a fuoco lento. Aggiungere lo zucchero a piacere e continuare a friggere.
    Mix Pudding in succo di mela e versare in mele fritte, cuocere mescolando continuamente finché il composto non si addensa.

    INGREDIENTI CREMA

         2 tazze di latte

         2 cucchiai di amido di mais

         3 cucchiai di rum

         3 cucchiai di farina di grano

         4 cucchiai di zucchero

         zucchero vanigliato

         200 g di burro morbido
         2 tuorli d'uovo

    ESECUZIONE Un bicchiere. Far bollire il latte. Il secondo bicchiere di latte mescolato con tuorli d'uovo, lo zucchero e la farina. Versare il latte bollente e portate a bollore. La copertura budino risultante e lasciare raffreddare.

    Burro morbido fino a chiaro ed fluff. A poco a poco aggiungere il budino raffreddato. Infine versare il rum e mescolate brevemente.

    La crema messo sulla torta con la copertura torta semi di papavero con una seconda pressione leggera. TORTA DI NOCI

    INGREDIENTI



         3 tazze di farina
           250g margarina
            1 uovo
           1 tuorlo d'uovo
          2 cucchiai di panna

    ESECUZIONE
    Tagliare con un coltello la margarina, aggiungere gli altri ingredienti e impastare la pasta.
    Lasciare in frigo per 30 minuti.
    Dividere in 3 parti, stendete ogni torta su un piatto-size 36X23cm me. Cuocere in una temperatura di 200 ° C circa 15-20 minuti. Per cancellare rosolato, lasciare raffreddare. - - Dadi PESO
    INGREDIENTI
         200-300 g di noci
         120g margarina
         2 cucchiai di miele
         100 g di zucchero
    ESECUZIONE
    Taglio Nuts. Burro con lo zucchero e il miele .Podgrzewać ebollizione mescolando in continuazione fino a poco unito, fare attenzione a non attaccarsi al fondo .. Hot applicata agli strati di pasta ..

    1 COLLEGAMENTO marmellata di prugne dal basso ..

         torta a strati con le noci

         strato di mele

         torta con le noci

         marmellata di prugne,

         torta di semi di papavero,

         , Lo strato di crema

         e torta di noci in cima alla ...

         BOMB calorico ma gustosa .... ps.jest un po 'di divertimento, ma vale la pena per il gusto e soddisfatto min gości..kto piace mele e papavero saranno felici ..

ŻYCZENIA ”WITAM SERDECZNIE WSZYSTKICH :-)


swojskia kiełbaska ---- La salsiccia casalinga



 

Składniki


  • 4 kg mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki---lub mieszane
  • 1 litr rosołu
  • 5-6 ząbków czosnku (jeśli wolicie łagodniejszy smak, dodajcie 3-4 ząbki)
  • płaska łyżeczka pieprzu cayenne
  • płaska łyżeczka pieprzu czarnego
  • 8 - 9 dag soli kamiennej niejodowanej
  • płaska łyżka majeranku,
  • płaska łyżka suszonego tymianku lub ziół prowansalskich
  • 2 płaskie łyżki słodkiej papryki
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
ps.u mnie podwójna porcja mięsa 

Wykonanie                                                                                                                                                                                                                                                         Połowę mięsa kroimy w kostkę o grubości około 1 cm . Pozostałą ilość mielimy przez maszynkę o grubych oczkach ( średnica powyżej 0,8 ). Ziarniste przyprawy, liście laurowe mielimy w młynku, łączymy z pozostałymi ziołami, także z solą i mieszamy. Posypujemy przyprawami mięso, dodajemy drobniutko posiekany czosnek i połowę ilości bulionu. Dokładnie wyrabiamy, około 5-10 minut, dodając pod koniec resztę rosołu i ponownie mieszamy kilka minut. Im dłużej wyrabiamy masę kiełbasianą, tym będzie ona w finalnym produkcie zwięzła i łatwiej odejdzie od osłonki. Miskę z przyprawionym mięsem przykrywamy czystą ścierką bawełnianą i przenosimy w chłodne miejsce, poniżej 7 stopni, na 24 godziny.
Myjemy i czyścimy osłonki, często płucząc i wywracając ich powierzchnie (do tego celu dobrze jest użyć kawałek listewki o łagodnym rancie, by nie uszkodzić kiełbaśnic). Na tą porcję masy kiełbasianej zużywam około 6-8 metrów osłonek. Przygotowujemy maszynę do mielenia z odpowiednią końcówką do kiełbas. Masę kiełbasianą przed ładowaniem do maszyny, jeszcze raz przez kilka minut mieszamy. Nadziewamy mokrą osłonkę na końcówkę w kształcie lejka (osłonki nie mogą być suche, gdyż popękają lub z trudem będą się poddawać, podczas ich napełniania). Wieszamy kiełbaski na kijkach i zostawiamy je na kilka godzin , żeby dobrze obeschły.  Na godzinę przed wędzeniem, rozpalamy ogień, używając  do tego celu odpowiedniego drzewa liściastego (olcha, dąb, buk lub drewno z drzew owocowych). Jeśli wędzarnia jest obeschnięta i nigdzie  nie wytrąca się rosa, można zawieszać kijki z kiełbaskami i zacząć wędzenie.. Po dwóch godzinach wędzenia, w wyższej temperaturze około 50 stopni Celsjusza, kiełbaski są gotowe. Po uwędzeniu parzymy kiełbasę w lekko osolonej wodzie, przez 15-20 minut w temperaturze maksymalnie osiemdziesiąt stopni, Celsjusza Pyszna domowa kiełbasa  bez konserwantów. Polecam.ps.przepis dostałam od Eli...




Ingredienti

     4 kg di prosciutto di maiale o di spalla --- o misto
     1 litro di brodo
     5-6 spicchi d'aglio (se si preferisce un gusto più leggero, aggiungere 3-4 spicchi)
     livello cucchiaino di pepe di Caienna
     livello cucchiaino di pepe nero
     8-9 grammi di sale niejodowanej
     piatta maggiorana cucchiaio,
     piatto cucchiaio di timo essiccate o erbe provenzali
     2 cucchiai di piatti dolci paprika
     4 foglie di alloro
     5 grani di pimento

Mi ps.u una doppia porzione di carne

Metà esecuzione di carne tagliata a dadini con uno spessore di circa 1 cm (salsiccia con pezzi visibili di carne ha un sapore molto meglio) e il rasoio elettrico, anche se più grande setaccio con maglie, schiacciare la carne. Il restante importo di grind da rasoio sulla maglia grossa (superiore a 0,8). Spezie sgranate, foglie di alloro macinare nel mulino, mescolare con altre erbe, anche con il sale e mescolate. Carne condimento Sprinkle, aggiungere l'aglio tritato e la metà del brodo. Impastare esattamente, circa 5-10 minuti, aggiungendo alla fine del resto del brodo e mescolare ancora qualche minuto. Più a lungo si impasta la massa di salsiccia, questo sarà nel prodotto finale conciso e più facile andare via dal corpo. Una ciotola di fodera in cotone carne condita con un panno pulito e spostare in un luogo fresco, al di sotto di 7 gradi, per 24 ore.
Lavare e pulire l'involucro, spesso risciacquo e le loro superfici di rotolamento (per questo scopo è bene utilizzare un pezzo di grano con un lieve Rancia non danneggiare kiełbaśnic). Per questa porzione di indossare le budelli circa 6-8 metri. Preparazione della macchina per macinare la corrispondente estremità della salsiccia. La massa della salsiccia prima di caricare nella macchina, una volta per pochi minuti mescolare. Riempire con tappo bagnato sulla punta dell'imbuto (l'involucro non può essere secco, perché lo scoppio o stanno lottando per rinunciare, quando stanno riempiendo). Salsicce Kijkach appendere e lasciare per qualche ora ad un pozzo prosciugato. Un'ora prima di fumare, Kindle Fire, utilizzando a tal fine i corrispondenti alberi decidui (ontano, quercia, faggio o legno di alberi da frutta). Se la Smokehouse è obeschnięta e pali rugiada nulla precipitati può essere appeso con salsicce e iniziare a fumare .. Dopo due ore di fumare, a temperature più alte intorno a 50 gradi centigradi, le salsicce sono pronti. Una volta salsiccia affumicata birra in acqua leggermente salata per 15-20 minuti ad un massimo di ottanta gradi Celsius pagina salsiccia Delicious senza conservanti. Polecam.ps.przepis ottenuto da Eli ...