niedziela, 10 maja 2015

Chipsy z cukinii --- Zucchini Chips

 Składniki:

  •     1 cukinia
  •     2 łyżki. oliwa z oliwek
  •     sól tutaj

Wykonanie         
                                                                                                                                                                            Rozgrzewamy piekarnik na 100-120 °C. Cukinie kroimy na cienkie plasterki  2-3 milimetry.
Tak przygotowane plastry cukinii układamy  ciasno obok siebie w linii prostej, upewniając się, żaden plaster nie  nakładał  się na siebie, na blachę, wyłożona papierem do pieczenia. Do małej miski, wlewamy oliwę i pędzelkiem smarujemy , każdy plasterek cukinii. Posmarowaną cukinie oprószamy solą.  Pieczemy około 1½-- do 2 godzin (piekarnik na ok. 100-120 stopni góra, dół) .
 Przechowujemy w szczelnym pojemniku przez okres nie dłuższy niż 3 dni,o ile wytrzymaja tyle i nie zostana wcześniej zjedzone,bo sa pyszne.Choć ciut przypieczone  , i tak szybko zniknęły...






    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    777pepin777@gmail.com