Dobrze ,że Agnieszka z blogu moje mniam, przypomniała,że pora na zbieranie młodych pędów sosny potrzebnych do przygotowania syropu, to maj.Przyda się przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach katarze, czy zapaleniu oskrzeli.Pędy sosny bogate w witaminę C, sole mineralne i olejki eteryczne, wzmocnią nasz organizm. Syrop świetnie smakuje dodany do herbaty, czy naleśników. Prosty przepis na syrop z sosny:
Młode pędy sosny (przyrost z jednego roku - te z końców gałęzi) umyć, włożyć do garnka i zalać wodą tak, by pędy były w całości przykryte.
Gotować 1 - 1,5 godziny.
Odcedzić wywar.
Na każdy litr wywaru dodać 1 kg cukru.
Gotować na wolnym ogniu ok. 2-2,5 godziny.
Gorący syrop z sosny przelewać do szklanych wyparzonych słoiczków
Dobrze zakręcić.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com