piątek, 1 maja 2015

Ciasto klonowe -- torta klonowe




Składniki
  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 jajka
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,lub mandarynki
Masa
  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki syropu klonowego
Wykończenie
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
Wykonanie
Rozgrzać piekarnik do 165-170 stopni Celsjusza.
Mikserem połączyć masło i cukier. Utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku . Dodać syrop klonowy i wanilię.
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. 
Do utartej masy na przemian dodać mąkę i mleko, mieszając na niskich obrotach.
Wlać ciasto do przygotowanej foremki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą .Wyrównać ciasto nożem.
Piec przez 25-30 minut lub do złotego koloru ,lub do tzw.suchego patyczka.
Gdy ciasto stygnie robimy masę i wykończenie.
Masa.Połączyć masło, cukier puder z syropem klonowym. Miksować na jednolita masę.3-4 minuty.
Wykończenie.Na średnim ogniu umieścic rondelek z grubym dnem .Wlać syrop klonowy i gotować bez mieszania, aż osiągnie 210 stopni Celsjusza ,sprawdzając termometrem. Wyłączyć grzanie i ostudzić do 110 stopni Celsjusza, a następnie dodać w masło i szczypte soli. Mieszać okolo 5 -6 minut drewnianą łyżką. Lekko przestudzić. Ciasto posmarować masą i polać zrobionym syropem .Wstawic na chwilę do lodówki ,aby zastygło.Na masę można dać pokruszone orzechy ,lub jak u mnie mandarynki. Smacznego
,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com