- 1/2 szklanki
miękkiego masła
- 1/2 szklanki
cukru białego
- 1/2 szklanki
syropu klonowego
- 1 łyżeczka
wanilii
- 2 jajka
- 1 3/4 szklanki
mąki
- szczypta soli
- 2 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki
mleka
- 1/2 szklanki
posiekanych orzechów włoskich,lub mandarynki
- 1/2 szklanki
miękkiego masła
- 1 1/2 szklanki
cukru pudru
- 2 łyżki syropu
klonowego
- 1/2 szklanki
syropu klonowego
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Rozgrzać piekarnik do 165-170 stopni Celsjusza.
Mikserem połączyć masło i cukier. Utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku . Dodać syrop klonowy i wanilię.
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Do utartej masy na przemian dodać mąkę i mleko, mieszając na niskich obrotach.
Wlać ciasto do przygotowanej foremki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą .Wyrównać ciasto nożem.
Piec przez 25-30 minut lub do złotego koloru ,lub do tzw.suchego patyczka.
Gdy ciasto stygnie robimy masę i wykończenie.
Masa.Połączyć masło, cukier puder z syropem klonowym. Miksować na jednolita masę.3-4 minuty.
Wykończenie.Na średnim ogniu umieścic rondelek z grubym dnem .Wlać syrop klonowy i gotować bez mieszania, aż osiągnie 210 stopni Celsjusza ,sprawdzając termometrem. Wyłączyć grzanie i ostudzić do 110 stopni Celsjusza, a następnie dodać w masło i szczypte soli. Mieszać okolo 5 -6 minut drewnianą łyżką. Lekko przestudzić. Ciasto posmarować masą i polać zrobionym syropem .Wstawic na chwilę do lodówki ,aby zastygło.Na masę można dać pokruszone orzechy ,lub jak u mnie mandarynki. Smacznego
,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com