- 1/2 szklanki
 miękkiego masła
 - 1/2 szklanki
 cukru białego
 - 1/2 szklanki
 syropu klonowego 
 - 1 łyżeczka
 wanilii
 - 2 jajka
 - 1 3/4 szklanki
 mąki
 - szczypta soli
 - 2 1/2 łyżeczki
 proszku do pieczenia
 - 1/4 szklanki
 mleka
 - 1/2 szklanki
 posiekanych orzechów włoskich,lub mandarynki
 
- 1/2 szklanki
 miękkiego masła
 - 1 1/2 szklanki
 cukru pudru
 - 2 łyżki syropu
 klonowego
 
- 1/2 szklanki
 syropu klonowego 
 
 - 1 łyżka masła
 - szczypta soli
 
Rozgrzać piekarnik do 165-170 stopni Celsjusza.
Mikserem połączyć masło i cukier. Utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku . Dodać syrop klonowy i wanilię.
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Do utartej masy na przemian dodać mąkę i mleko, mieszając na niskich obrotach.
Wlać ciasto do przygotowanej foremki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą .Wyrównać ciasto nożem.
Piec przez 25-30 minut lub do złotego koloru ,lub do tzw.suchego patyczka.
Gdy ciasto stygnie robimy masę i wykończenie.
Masa.Połączyć masło, cukier puder z syropem klonowym. Miksować na jednolita masę.3-4 minuty.
Wykończenie.Na średnim ogniu umieścic rondelek z grubym dnem .Wlać syrop klonowy i gotować bez mieszania, aż osiągnie 210 stopni Celsjusza ,sprawdzając termometrem. Wyłączyć grzanie i ostudzić do 110 stopni Celsjusza, a następnie dodać w masło i szczypte soli. Mieszać okolo 5 -6 minut drewnianą łyżką. Lekko przestudzić. Ciasto posmarować masą i polać zrobionym syropem .Wstawic na chwilę do lodówki ,aby zastygło.Na masę można dać pokruszone orzechy ,lub jak u mnie mandarynki. Smacznego
,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com