Składniki
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 200 g mąki pszennej razowej
- 200 g mąki pszennej białej
- 200g mąki orkiszowej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 250 g zakwasu żytniego lub pszennego
- 375 ml wody
- 1/2
łyżki cukru
- do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka
Wykonanie
Drożdże
i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min.
Następnie
dodać do niego 200g mąki białej i i 170gmąki orkiszowej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać,
przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok.
30 min.
Dodać
pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch
keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło.
Posmarować
jajkiem.
Piekarnik
nastawić na temp. 220 st. wstawić chleb i piec 20minut.
Nastepnie
zmniejszyc temp. do 200 st C i piec kolejne 15-20 min.do suchego patyczka
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com