niedziela, 10 maja 2015

chleb orkiszowy na zakwasie --- pane a lievitazione naturale di farro


Składniki  
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej białej
  • 200g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g zakwasu żytniego lub pszennego
  • 375 ml wody
  • 1/2 łyżki cukru                                                                                                                      
    • do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka

Wykonanie                                                                                                                                      Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min.
Następnie dodać do niego 200g  mąki białej i i 170gmąki orkiszowej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min.
Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło.
Posmarować jajkiem.
Piekarnik nastawić na temp. 220 st. wstawić chleb i piec 20minut.
Nastepnie zmniejszyc temp. do 200 st C i piec kolejne 15-20 min.do suchego patyczka
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...