Składniki
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 200 g mąki pszennej razowej
- 400 g mąki pszennej białej
- 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 250 g zakwasu żytniego lub pszennego
- 375 ml wody
- do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietanki
Wykonanie Drożdże
i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min.
Następnie
dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać,
przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok.
30 min.
Dodać
pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch
keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło.
Posmarować
jajkiem.
Piekarnik
nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec
10 minut.
Nastepnie
zmniejszyc temp. do 200 st C i piec kolejne 30-35 min.
Smacznego! Chleb z San Francisco-- Liski z forum cincin
Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, Howedver I am experiencing issues with your RSS.
OdpowiedzUsuńI don't understand the reason why I can't subscribe to it.
Is therre anybody geting similar RSS issues? Anybody who knows the solutiin can you
kindly respond? Thanx!!
Thanks a lot
UsuńI have no problem with rss
Your style is really unique compared to other folks I've read stuff from.
OdpowiedzUsuńThanks forr posting whern you have the opportunity, Guess I'll
just bookmark this blog.
miło mi
OdpowiedzUsuńI'm extremely inspired together with your writing abilities as
OdpowiedzUsuńwell as with the structure tto your blog.
Is this a paid subject orr did you midify it yourself? Either way stay uup the nice high quality writing, iit is rare to see a great blog like this oone today..
Thanks for finally writing about >"Chleb z San Francisco -- Pane di San Francisco" <Loved it!
OdpowiedzUsuńI was recommended this website by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him
OdpowiedzUsuńass no one else know such detailed about my difficulty.
You are incredible! Thanks!