piątek, 8 maja 2015

Chleb z San Francisco -- Pane di San Francisco

Składniki  
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 400 g mąki pszennej białej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g zakwasu żytniego lub pszennego
  • 375 ml wody
  • do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietanki
Wykonanie                                                                                                                                      Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min.
Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min.
Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło.
Posmarować jajkiem.
Piekarnik nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut.
Nastepnie zmniejszyc temp. do 200 st C i piec kolejne 30-35 min.
Smacznego!  Chleb z San Francisco-- Liski  z forum cincin

4 komentarze:

  1. Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, Howedver I am experiencing issues with your RSS.
    I don't understand the reason why I can't subscribe to it.

    Is therre anybody geting similar RSS issues? Anybody who knows the solutiin can you
    kindly respond? Thanx!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Your style is really unique compared to other folks I've read stuff from.
    Thanks forr posting whern you have the opportunity, Guess I'll
    just bookmark this blog.

    OdpowiedzUsuń

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...