piątek, 8 maja 2015

Chleb z San Francisco -- Pane di San Francisco

Składniki  
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 400 g mąki pszennej białej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g zakwasu żytniego lub pszennego
  • 375 ml wody
  • do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietanki
Wykonanie                                                                                                                                      Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min.
Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min.
Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło.
Posmarować jajkiem.
Piekarnik nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut.
Nastepnie zmniejszyc temp. do 200 st C i piec kolejne 30-35 min.
Smacznego!  Chleb z San Francisco-- Liski  z forum cincin

7 komentarzy:

  1. Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, Howedver I am experiencing issues with your RSS.
    I don't understand the reason why I can't subscribe to it.

    Is therre anybody geting similar RSS issues? Anybody who knows the solutiin can you
    kindly respond? Thanx!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Your style is really unique compared to other folks I've read stuff from.
    Thanks forr posting whern you have the opportunity, Guess I'll
    just bookmark this blog.

    OdpowiedzUsuń
  3. I'm extremely inspired together with your writing abilities as
    well as with the structure tto your blog.
    Is this a paid subject orr did you midify it yourself? Either way stay uup the nice high quality writing, iit is rare to see a great blog like this oone today..

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks for finally writing about >"Chleb z San Francisco -- Pane di San Francisco" <Loved it!

    OdpowiedzUsuń
  5. I was recommended this website by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him
    ass no one else know such detailed about my difficulty.
    You are incredible! Thanks!

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com