piątek, 8 maja 2015

SERNIK- wilgotny ,puszysty -- SERNIK umido, soffice


Składniki na dużą blachę:
  • 1200 g zmielonego twarogu (u mnie dwa opakowania twarogu sernikowego President po 500g i 1 kostka twarogu 200g)
  • 125 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie-u mnie pudding waniliowy z Lidla
  • 10 -12 jaj-u mnie dziś 11 jaj
  • dowolne bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa
Wykonanie
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę.Cały czas miksując,dodawać cukier puder i po jednym żółtku. Następnie dodać proszek budyniowy i stopniowo twaróg. Z białek ubić sztywną pianę. Za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki wmieszać ją z masa serową.Pod koniec wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Teraz gotową masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do gorącego (175-180°C) piekarnika i piec około 60-65 minut .Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki lekko uchylić. Sernik wyjąć z piekarnika (po okolo 20-30 minutach),kiedy lekko przestygnie . Polukrować lub,posypać cukrem pudrem,można też dac polewę czekoladową . Smacznego :)                                   kroiłam jeszcze cieply

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...