Składniki:
- - 500główek kwiatostanu mniszka lekarskiego
- - 2-3 całe cytryny
- - 1 kg cukru
- - 1 l wody
- 4-5 plastrów około 1 cm imbiru świeżego Wykonanie
Kwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na noc, potem gotować przez około 30 min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny . Wywar odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić i do czystego wywaru dodać imbir ,wsypać cukier i gotować 2-2,5 godziny do uzyskania gęstego syropu. Miód mniszka lekarskiego przecedzić i gorący przelać do słoików. Zakręcić i przewrócić do góry dnem.Właściwości lecznicze imbiru - dlaczego imbir jest zdrowy?
imbir Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.
Mniszek lekarski jest skarbnicą cennych
substancji, do których zaliczamy: witaminy C, D, A oraz witaminy z grupy
B, garbniki, flawonoidy, potas, magnez, krzem, żelazo, związki
triterpenowe o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym,
antyoksydacyjnym i przeciwmiażdżycowym, inulina, karotenoidy, laktony
seskwiterpenowe
o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym,
przeciwgrzybiczym i antyoksydacyjnym, kwasy polifenolowe (kwas
chlorogenowy, kawowy, cykoriowy), cholina i asparagina – warunkują
prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
Właściwości lecznicze imbiru - dlaczego imbir jest zdrowy?
Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną
nutą to zasługa zingiberolu - składnika olejku eterycznego. Natomiast
substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący,
lekko gorzki smak. Wszystkie te substacje mają lecznicze właściwości.
Dzięki nim imbir m.in.:
- Ułatwia trawienie. Olejek zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
- Łagodzi mdłości (jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
- Zmniejsza agregację (zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
- Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
- Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom,
bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład niektórych
maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu kilka kropli olejku
imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
- Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też towarzyszące im mdłości.
- Działa przeciwobrzękowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
- Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i
odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza
wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do szklanki bardzo
ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
- Zwiększa koncentrację i wydajność umysłową, bo
poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy,
niweluje jej szkodliwe właściwości.
- Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały
organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za “gorący", powodujący ogień w
ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie rośnie, czyli w
tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com