Google+ Followers

" niemożliwe ciasto"




    :) Dobre jedzenie, doprawione odrobiną życia.

Jest wiele odmian flan, ale jednym ze sposobów, które lubię towarzyszy kawałek ciasta czekoladowe. "Chocoflan", znany także jako "ciasto niemożliwe", ze względu na sposób, w którym warstwy są oddzielane i znajduje się w przeciwnych kierunkach podczas gotowania. W rezultacie mamy piękny deser warstwowy, a goście są bardzo zaintrygowani i proszą o następny kawalek . To takie proste i takie pyszne! Można podawać z filiżanką dobrej kawy i możemy cieszyć się o każdej porze dnia.

Składniki

    ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki kakao
  • 5 łyżek oleju
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/6 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    flan
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mleka zagęszczonego-(takie jak w puszce do kawy )
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (530g)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Wykonanie

    Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.Natluścic blaszkę
    Do miski włóż wszystkie skladniki na ciasto. Dokładnie wymieszać i następnie dodać śmietanę, olej i jajka, krótko miksować. Wy łożyć na dno formy do pieczenia .  
    Flan..Do misy miksera wlać skondensowane słodzone mleko,i mleko zagęszczonne, wbić jajka, krótko zmiksować. .Mieszaninę flan wlac (do formy) na przygotowane ciasto
    Przykryć formę folią Formę wstawić do większej formy. Umieścić w piekarniku i ostrożnie dodać około 1 litr wrzącej wody do formy w której umieszczamy formę z ciastem,..Razem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C, piec do suchego patyczka około 45-50 minut. Ostudzić, schłodzić w lodówce około 2 godzin Przykładając talerz do dna formy, odwrócić ciasto "do góry nogami"...Przepis jest na formę około 2-litrową.U mnie polane frużelina jagodową...