:) Dobre jedzenie, doprawione odrobiną życia.
Jest wiele odmian flan, ale jednym ze sposobów, które lubię towarzyszy kawałek ciasta czekoladowe. "Chocoflan", znany także jako "ciasto niemożliwe", ze względu na sposób, w którym warstwy są oddzielane i znajduje się w przeciwnych kierunkach podczas gotowania. W rezultacie mamy piękny deser warstwowy, a goście są bardzo zaintrygowani i proszą o następny kawalek . To takie proste i takie pyszne! Można podawać z filiżanką dobrej kawy i możemy cieszyć się o każdej porze dnia.
Składniki
- 3 jajka
- 1/3
szklanki kakao
- 5 łyżek oleju
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/6 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
ciasto:
- flan
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mleka zagęszczonego-(takie jak w puszce do kawy )
- 1 puszka
skondensowanego mleka słodzonego (530g)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni
C.Natluścic blaszkę
Do miski włóż wszystkie skladniki
na ciasto. Dokładnie wymieszać i następnie dodać śmietanę,
olej i jajka, krótko miksować. Wy łożyć na dno formy do
pieczenia .
Flan..Do misy miksera wlać skondensowane słodzone mleko,i mleko zagęszczonne, wbić jajka, krótko zmiksować. .Mieszaninę flan wlac (do formy) na przygotowane ciasto
Flan..Do misy miksera wlać skondensowane słodzone mleko,i mleko zagęszczonne, wbić jajka, krótko zmiksować. .Mieszaninę flan wlac (do formy) na przygotowane ciasto
Przykryć
formę folią Formę wstawić do większej formy. Umieścić w
piekarniku i ostrożnie dodać około 1 litr wrzącej wody do formy
w której umieszczamy formę z ciastem,..Razem wstawić do
piekarnika nagrzanego do 175°C, piec do suchego patyczka około
45-50 minut. Ostudzić, schłodzić w lodówce około 2 godzin
Przykładając talerz do dna formy, odwrócić ciasto "do góry
nogami"...Przepis jest na formę około 2-litrową.U mnie polane frużelina jagodową...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com