niedziela, 24 maja 2015

ciasto dla Mamy 26 maj -- torta per la mamma il 26 maggio

SKŁADNIKI:
na dwa biszkopty:
Składniki:
  • 6 średnich jajek
  • 100 g cukru
  • 120 g mąki
  • 2 szczypty soli
  • 2 szklanki listków świeżej mięty
Masa:
Składniki:
  • skórka otarta z 2 limonek ( sparzonych i wyszorowanych)
  • 2 jaja
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 8 g żelatyny
  • 100 g soku z limonek (może być pół na pół z limonek i cytryn)tj.około 3 limonek
  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 36%


Poncz:

Składniki:
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 60 ml wody
Dekoracja:
Składniki:
  • plasterki limonki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C .Formę okrągłą o średnicy ok. 28 cm wykładamy papierem do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu:
Oddzielamy żółtka od białek z 3 jajek. Żółtka miksujemy z 1 szklanką listków mięty. .
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy 50 g cukru i dalej ubijamy. Zmiksowane żółtka wlewamy do ubitych z cukrem białek. Całość mieszamy silikonową łopatką. Wsypujemy 60 g mąki i dalej mieszamy trzepaczką podciągając ją do góry, aby biszkopt jak najlepiej napowietrzyć. Do przygotowanej formy wykładamy ciasto,wyrównujemy je łopatką. Biszkopt pieczemy ok. 10-12 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Drugi biszkopt przygotowujemy w ten sam sposób.
Poncz.                                                                                                                                                            Do kubka wlewamy gorącą wodę, wsypujemy cukier trzcinowy, mieszamy do rozpuszczenia cukru i studzimy.
Masa                                                                                                                                                               Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody. Do garnka z grubym dnem wbijamy 2 jajka, dodajemy 100 g cukru, 100 g soku z limonek i wstawiamy garnek na palnik. Masę podgrzewamy na średniej mocy palnika , cały czas mieszamy i ubijamy trzepaczką, żeby krem nie przywarł do dna . Po kilku minutach (6-8 minut)mieszania masa stanie się jasnożółta, gładka i gęsta Gdy masa będzie już gęsta i kremowa, ściągamy rondel z palnika, dodajemy do żółtek namoczoną żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny(masa stanie się rzadsza,ale tak ma być) i odstawiamy do ostygnięcia (w temperaturze pokojowej). Po ok.  20-30 minutach ubijamy śmietankę na sztywną masę (śmietanka powinna być mocno schłodzona, ).
Do miski przekładamy ser mascarpone, skórkę z limonki i masę z żółtek. Całość mieszamy trzepaczką (mieszamy ręcznie). Następnie do masy dodajemy ubitą śmietankę i mieszamy delikatnie silikonową łopatką.
Na spód tortownicy układamy 1 biszkopt, nawilżamy go ponczem ,następnie na środek wylewamy połowę masy cytrynowej i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt delikatnie dociskamy do masy. Drugi biszkopt też nawilżamy ponczem. Pozostałą masę wylewamy na biszkopt i wyrównujemy łopatką. Tort odstawiamy do lodówki na ok. 1-2 godziny . Po tym czasie wyjmujemy tort z lodówki, posypujemy wierzch cukrem trzcinowym i delikatnie opalamy palnikiem gazowym (karmelizujemy cukier ). Tort dekorujemy plasterkami limonki.
Smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...