Składniki:
- 25 dkg masła,lub margaryny w temperaturze pokojowej
- 6 jajek
- 30 dkg mąki kartoflanki
- 20 dkg maki pszennej
- 25 dkg cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ulubiony olejek zapachowy - wanilia, migdał, cytryna
Wymiary
formy:
średnica
dna: 13 cm,
średnica
góry: 17 cm,
wysokość:
ok 17 cm,
Wykonanie:
Składniki
muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek.
Białka
ubijamy na pianę.Cukier
ucieramy-na puszystą masę - z masłem , dodajemy po jednym żółtku
Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały
olejek.Gdy mamy już gładkie
ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki.Całość
mieszam łyżką - najlepiej drewnianą.
Foremkę
do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem.Wlewam
ciasto i szczelnie zamykamy formę.Zanurzamy
formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką.
Gotuję
babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka....
POLECAM
przepis wraz z blaszka dostałam....lukier cytrynowy
Składniki:
- ok. 1 szklanki
- 2-3 łyżki soku z cytryny
przesiany cukier puder ucierać z sokiem z cytryny na gładko
Polewa kakaowa z żelatyną z forum cincin
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi )
6 dkg masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.Cukier śmietanę ,kakao, masło zagotować .Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia i dodać do masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić. Polać ciasto.Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki.
4 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi )
6 dkg masła
1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.Cukier śmietanę ,kakao, masło zagotować .Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia i dodać do masy.
Wymieszać dobrze i wystudzić. Polać ciasto.Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki.
Dostałam, może napisz dokładniej. A te foremki i klucz to jako propozycja podania? Ze składu to zwykła babka piaskowa tylko gotowana jak budyń, na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuńWitam,w tej foremce gotuje się babkę ,reszta to dekoracja.Życze udanego gotowania babki,jest pyszna,lekka,puszysta.
Usuń