Ciasto pierwsze
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 3-4 łyżki śmietany
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła,lub margaryny
- 2-3 łyżki cukier puder
Krem
- mleka 3/4 szklanki
- 1/3 kostki masła
- 2 szklanki wiórek kokosowych ,lub orzechowych
- 100g cukru pudru
- 2 łyżki kremówki
dodatkowo
ucierane płatki róży tutaj ,lub dżem
forma 33x25
Przesiać mąkę, dodać jajko,śmietanę i sól ,zagnieść ciasto miękkie jak na pierogi.
Z mąki i masła i cukru pudru zrobić kruszonkę.
Pierwsze ciasto rozwałkować ,posypać grubo kruszonką,zawinąć w rulon.
Podzielić na pół ,każdą polówkę ciasta rozwałkować na prostokątny placek-ja wałkowałam na blaszce -opis poniżej.
Piec w nagrzanym do 200° C około 20 minuty na zloty kolor-piekarniki są rożne ,u jednego będzie to 18 minut a u drugiego 25 minut
W rondelku rozpuść masło, stale mieszając na średnim ogniu. Zdjąć z ognia ,kiedy większość masła jest stopione stale mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić, a następnie wlać stopniowo do mleka stale mieszając do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe ,2 łyżki kremówki podgrzać całość na ogniu 1-2 minuty mieszając. Gotowy krem przestudzić .
Ciasto rozwałkowane w formie podzielić na kwadraty ,aby nie bawić się w krojenie już upieczonego ciasta ,po upieczeniu mamy już gotowe kawałki ciasta do smarowania.
U mnie pierwsza warstwa to utarte płatki róży(,aby było coś kwaśnego) ,następnie(-i coś słodkiego do pochrupania-) krem i drugi kawałek ciasta :))
Kiedyś na allegro udało mi się kupić formy do pieczenia i zapiekania francuskiej firmy Pyrex .
To idealne rozwiązanie dla wszystkich, dla których ważna jest dobra jakość .Forma wykonana ze stali węglowej i pokryta powłoką nieprzywieralną .
Zakończona została wygodnymi uchwytami, które ułatwiają przenoszenie i wkładanie do piekarnika . Forma umożliwia pieczenie rozmaitych ciast oraz zapiekanie .
Nieprzywieralna powłoka gwarantuje wygodę i komfort kulinarnych eksperymentów. Można zmywać w zmywarkach do naczyń,a co najważniejsze koniec ze smarowaniem formy ,z wykładaniem papierem do pieczenia .Forma jest odporna na niskie i wysokie temperatury: od - 40C do + 230C, dodatkowo ma wytłoczony rozmiar na obręczy naczynia, aby pomóc w dopasowaniu właściwego naczynia do potrzeb. ..Polecam każdemu , bo produkty Pyrex charakteryzują się bardzo wysoką jakością wykonania, oraz użyciem najlepszych materiałów, dzięki czemu produkty te są bardzo trwałe i służą bezawaryjnie wiele lat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com