piątek, 27 kwietnia 2018

jajka perliczki z awokado- tarta orkiszowa


Składniki
Z roku na rok stają się coraz popularniejsze. Ich wygląd nieco różni się od jaj kurzych. Są przede wszystkim mniejsze, mają bardziej zaokrąglony dół, a czubek bardziej szpiczasty.
Największą zaletą jaj perliczych jest zawartość karotenu. Mają go aż cztery razy więcej niż jaja kurze. Bogate są także w witaminę A. Dlatego właśnie spożywanie jaj perliczych poleca się pacjentom, którzy przeszli jakikolwiek zabieg chirurgiczny.
Bez obaw mogą je też jeść niemowlęta oraz osoby z miażdżycą lub znajdujące się w grupie ryzyka tej choroby. Dlaczego? Jaja perliczek charakteryzują się niską zawartością cholesterolu. Odpowiednie są także dla alergików uczulonych na białko kurze. Swoją świeżość  utrzymują  przez wiele miesięcy, nawet do 1 roku.




Forma 30x11
  • 190 g mąki orkiszowej - zmieliłam płatki
  • 70 g mąki ryżowej - zmieliłam czarny ryż
  • 30 ml oleju słonecznikowego
  • 40ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki suszonych ziół do smaku
  • sól do smaku
  • 80 ml wody
środek
  • 1 duże jajko
  • 160 g śmietany
  • garść szpinaku
  • 1 awokado
  • jajka perliczki
  • czosnek -u mnie dużo bo lubimy
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie


Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę .
Wyrobić ciasto i pozostawić na 30-40 minut w misce przykrytej talerzem.
Wyłożyć ciasto do blaszki ,wylepić boki i dno.
Jajko , śmietanę ,czosnek ,sól i pieprz do smaku ,zmiksować .
Na ciasto wyłożyć liście szpinaku,pokrojone awokado .Wlać mieszaninę zmiksowaną . Piec w piecu w temp. 200 ° C z termoobiegiem ,przez około 30 minut. Po 20 minutach ułożyć surowe jajeczka.:))

Jajko perliczki
  • na miękko gotujemy od 4 do 5 minut.
  • na pół miękko gotujemy od 6 do 8 minut.
  • na twardo powinniśmy gotować powyżej 9 minut.
Jako ciekawostka, jajka perlicze są bardzo twarde. Zrzucone na podłogę z wysokości około 1 metra, nie pęknie! Jednak przy gotowaniu należy pamiętać aby włożyć je do zimnej wody, gdyż włożenie na wrzątek niestety może skutkować pęknięciem skorupki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com