Składniki
Z
roku na rok stają się coraz popularniejsze. Ich wygląd nieco różni
się od jaj kurzych. Są przede wszystkim mniejsze, mają bardziej
zaokrąglony dół, a czubek bardziej szpiczasty.
Największą zaletą jaj perliczych jest zawartość
karotenu. Mają go aż cztery razy więcej niż jaja kurze. Bogate są
także w witaminę A. Dlatego właśnie spożywanie jaj perliczych
poleca się pacjentom, którzy przeszli jakikolwiek zabieg
chirurgiczny.
Bez obaw mogą je też jeść niemowlęta oraz osoby z miażdżycą lub znajdujące się w grupie ryzyka tej choroby. Dlaczego? Jaja perliczek charakteryzują się niską zawartością cholesterolu. Odpowiednie są także dla alergików uczulonych na białko kurze. Swoją świeżość utrzymują przez wiele miesięcy, nawet do 1 roku.
Forma
30x11
- 190 g mąki orkiszowej - zmieliłam płatki
- 70 g mąki ryżowej - zmieliłam czarny ryż
- 30 ml oleju słonecznikowego
- 40ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki suszonych ziół do smaku
- sól do smaku
- 80 ml wody
środek
- 1 duże jajko
- 160 g śmietany
- garść szpinaku
- 1 awokado
- jajka perliczki
- czosnek -u mnie dużo bo lubimy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Zmielić
ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i
wodę .
Wyrobić
ciasto i pozostawić na 30-40 minut w misce przykrytej talerzem.
Wyłożyć
ciasto do blaszki ,wylepić boki i dno.
Jajko
, śmietanę ,czosnek ,sól i pieprz do smaku ,zmiksować .
Na
ciasto wyłożyć liście szpinaku,pokrojone awokado .Wlać
mieszaninę zmiksowaną . Piec w piecu w temp. 200 ° C z
termoobiegiem ,przez około 30 minut. Po
20 minutach ułożyć surowe jajeczka.:))
Jajko perliczki
- na miękko gotujemy od 4 do 5 minut.
- na pół miękko gotujemy od 6 do 8 minut.
- na twardo powinniśmy gotować powyżej 9 minut.
Jako ciekawostka, jajka
perlicze są bardzo twarde. Zrzucone na podłogę z wysokości około
1 metra, nie pęknie! Jednak przy gotowaniu należy pamiętać aby
włożyć je do zimnej wody, gdyż włożenie na wrzątek niestety
może skutkować pęknięciem skorupki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com