poniedziałek, 9 kwietnia 2018

falszywy kugel-zapiekanka









Składniki
  • 3 ziemniaki
  • 1 batat
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • czosnek do smaku- u mnie dużo
  • 3 duże jajka
  • pietruszka zielona
  • bazylia zielona
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwa z oliwek

Wykonanie

Do przygotowania warzywnego kugla ziemniaki, cebula, marchew zetrzeć na tarce -mandolinie w plastry,lub w paseczki. W formie do zapiekania wyłożyć warstwowo warzywa,batat,marchew ziemniaki,cebulę i na wierzch resztę batata. Polać całość oliwą z oliwek.
Jajka lekko ubić ,dodać natkę pietruszki ,bazylię , sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na wierzchu polać jajkami warzywa i piec w piecu o temperaturze 180 °, około 1 godziny.
Klasyczny żydowski kugel to zapiekana babka ziemniaczana z dodatkiem cebuli i jajek, bez mięsnych dodatków. W kuchni polskiej kugel pojawiał się na stołach mieszkańców północno-wschodnich regionów Polski. W centralnej Polsce (w okolicach Ostrowi Mazowieckiej) na zapiekane ziemniaki z dodatkami mówiono kugiel. Nie jest to typowa babka ziemniaczana, raczej potrawa jednogarnkowa - bardzo smaczna i sycąca.

Sos



  • dużo czosnku
  • president twaróg
  • garść sezamu mieszanego
Wykonanie
w mikserze zmiksować czosnek z twarogiem,dodać sezam i opcjonalnie zielony szczypiorek:))
ps .u mnie na wierzchu plastry sera żółtego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com