- 3 ziemniaki
- 1 batat
- 2 marchewki
- 1 cebula
- czosnek do smaku- u mnie dużo
- 3 duże jajka
- pietruszka zielona
- bazylia zielona
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwa z oliwek
Wykonanie
Do
przygotowania warzywnego kugla ziemniaki, cebula, marchew zetrzeć na
tarce -mandolinie w plastry,lub w paseczki. W formie do zapiekania
wyłożyć warstwowo warzywa,batat,marchew ziemniaki,cebulę i na
wierzch resztę batata. Polać całość oliwą z oliwek.
Jajka
lekko ubić ,dodać natkę pietruszki ,bazylię , sól i pieprz.
Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na
wierzchu polać jajkami warzywa i piec w piecu o temperaturze 180 °,
około 1 godziny.
Klasyczny żydowski kugel
to zapiekana babka ziemniaczana z dodatkiem cebuli i jajek, bez
mięsnych dodatków. W kuchni polskiej kugel pojawiał się na
stołach mieszkańców północno-wschodnich regionów Polski. W
centralnej Polsce (w okolicach Ostrowi Mazowieckiej) na zapiekane
ziemniaki z dodatkami mówiono kugiel. Nie jest to typowa babka
ziemniaczana, raczej potrawa jednogarnkowa - bardzo smaczna i sycąca.
Sos
- dużo czosnku
- president twaróg
- garść sezamu mieszanego
Wykonanie
w mikserze zmiksować
czosnek z twarogiem,dodać sezam i opcjonalnie zielony szczypiorek:))
ps .u mnie na wierzchu
plastry sera żółtego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com