Składniki
- 500g mielonej wołowiny lub wieprzowiny (lub mieszanina obu) \
- ½ cebuli , drobno posiekanej
- 1 czosnek ząbek, posiekany
- 2 łyżki natki pietruszka ,lub suszona
- 3-4 łyżki panko,lub bułki tartej
- 1jajko
- mąka do obtaczania opcjonalnie-ja bez mąki smażę
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
sos - 2 marchewki pokrojone julienne ,czyli na zapałkę
- ½ cebuli , drobno posiekana
- 3 czosnku , posiekane ząbki
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki ,lub suszonej
- 1 łyżka papryki
- hojna szczypta szafranu
- sól
Wykonanie
Mięso zmielone połączyć w misce z cebulą, czosnkiem, pietruszką i panko.
Wymieszać ,aż dobrze do połączenia składników, dodać ubite jajko i wymieszać ponownie. Uformować małe klopsiki.
Posypać trochę mąki na talerz, i toczyć klopsiki w mące lekko.
Podgrzać 2 łyzki oliwy z oliwek na patelni i dodać kilka klopsików na patelnie. Smażyć delikatnie, obracając często, na złoto-brązowy kolor ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i odstawić .Powtórzyć czynność z pozostałymi klopsikami ,do wykorzystania do końca mięsa. Dolać oleju w razie potrzeby .
Klopsiki gotowe to robimy sos. W tej samej patelni, podsmażyć marchew, cebulę i czosnek na średnim ogniu, aż cebula jest miękka. Dodać pietruszkę, paprykę i szafran i wlać 300 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, wlać śmietankę, doprawić solą do smaku, a następnie dodać klopsiki. Gotować całość przez 10 minut d przed podaniem. :)) foto z telefonu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com