czwartek, 12 kwietnia 2018

klopsiki z szafranem



Składniki
  • 500g mielonej wołowiny lub wieprzowiny (lub mieszanina obu) \
  • ½ cebuli , drobno posiekanej
  • 1 czosnek ząbek, posiekany
  • 2 łyżki natki pietruszka ,lub suszona
  • 3-4 łyżki panko,lub bułki tartej
  • 1jajko
  • mąka do obtaczania opcjonalnie-ja bez mąki smażę
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    sos
  • 2 marchewki pokrojone julienne ,czyli na zapałkę
  • ½ cebuli , drobno posiekana
  • 3 czosnku , posiekane ząbki
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki ,lub suszonej
  • 1 łyżka papryki
  • hojna szczypta szafranu
  • sól
  • 200ml śmietanka kremówka
    Wykonanie


M
ięso zmielone połączyć w misce z cebulą, czosnkiem, pietruszką i panko.

Wymieszać ,aż dobrze do połączenia składników, dodać ubite jajko i wymieszać ponownie. Uformować małe klopsiki.
Posypa
ć trochę mąki na talerz, i toczyć klopsiki w mące lekko.
Podgrzać 2 łyzki
oliwy z oliwek na patelni i dodać kilka klopsików na patelnie. Smażyć delikatnie, obracając często, na złoto-brązowy kolor ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i odstawić .Powtórzyć czynność z pozostałymi klopsikami ,do wykorzystania do końca mięsa. Dolać oleju w razie potrzeby .
Klopsiki gotowe to robimy sos.
W tej samej patelni, podsmażyć marchew, cebulę i czosnek na średnim ogniu, aż cebula jest miękka. Dodać pietruszkę, paprykę i szafran i wlać 300 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, wlać śmietankę, doprawić solą do smaku, a następnie dodać klopsiki. Gotować całość przez 10 minut d przed podaniem. :)) foto z telefonu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com