Składniki
Forma
30x11
- 190 g mąki orkiszowej - zmieliłam płatki
- 70 g mąki ryżowej - zmieliłam czarny ryż
- 30 ml oleju słonecznikowego
- 40ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki suszonych ziół do smaku
- sól do smaku
- 80 ml wody
środek
- 1 duże jajko ,lub dwa małe
- 160 g śmietany
- 1 szklanka szpinaku
- 2 szklanki szpinaku
- sól i pieprz do smaku
Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę .
Wyrobić ciasto i pozostawić na 30-40 minut w misce przykrytej talerzem.
Wyłożyć ciasto do blaszki ,wylepić boki i dno.
Jajko , śmietanę ,szklankę liści szpinaku ,sól i pieprz do smaku zmiksować .
Na ciasto wyłożyć liście szpinaku .Wlać mieszaninę zmiksowaną . Piec w piecu w temp. 180 ° C przez około 40-45 minut. pyszna ,syta ,gorąco polecam
wyjdą dwie sztuki spodu cienko rozwałkowane z tego ciasta.
mam taki mały wałeczek jak na foto i nim wałkuje w blaszce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com