środa, 25 kwietnia 2018

tarta z maki orkiszowo-ryzowej ze szpinakiem

Składniki
Forma 30x11
  • 190 g mąki orkiszowej - zmieliłam płatki
  • 70 g mąki ryżowej - zmieliłam czarny ryż
  • 30 ml oleju słonecznikowego
  • 40ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki suszonych ziół do smaku
  • sól do smaku
  • 80 ml wody




środek
  • 1 duże jajko ,lub dwa małe
  • 160 g śmietany
  • 1 szklanka szpinaku
  • 2 szklanki szpinaku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Zmielić ryż i płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę .

Wyrobić ciasto i pozostawić na 30-40 minut w misce przykrytej talerzem. 
Wyłożyć ciasto do blaszki ,wylepić boki i dno.
Jajko , śmietanę ,szklankę liści szpinaku ,sól i pieprz do smaku zmiksować . 
Na ciasto wyłożyć liście szpinaku .Wlać mieszaninę zmiksowaną . Piec w piecu w temp. 180 ° C przez około 40-45 minut. pyszna ,syta ,gorąco polecam
 wyjdą dwie sztuki spodu cienko rozwałkowane z tego ciasta.
mam taki mały wałeczek jak na foto i nim wałkuje w blaszce 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com